Enélkül nehezen szerzel állást
Minden, amit tudnod kell a networkingről
A megüresedett álláshelyek kétharmadát meg sem hirdetik. Hogy szerezd meg mégis?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy hagyományos módon meghirdetett álláspályázat esetén 10-15% esélyed van arra, hogy túljuss az első rostán, azaz behívjanak interjúra, ha magadat ajánlva akár kész portfolióval bombázod is a cégvezetőt vagy a HR-est. Nyomulásod ugyan némileg több figyelmet érdemel, de százalékban ez alig kimutatható különbség.

Óriási az ugrás, csaknem 70-80%-ra növelheted azonban a pozitív válasz lehetőségét, ha kapcsolati hálót mozgósítva, vagyis ismeretség útján közelíted meg a pozíciót, azaz alkalmazod a networkinget. Ha eddig elmulasztottad, most megtanulhatod, hogyan válhat belőled a legjobb kapcsolatépítő.

Kapcsolat nélkül nem megy?

A cégek számára sokszor jóval kedvezőbb, egyszerűbb, sőt, költséghatékonyabb ismerősök között keresgélni, mint megbízni egy személyzeti tanácsadó céget vagy akár a hirdetésért fizetni.

Ne csak a rosszízű protekció jusson eszedbe, hiszen a rejtett álláshelyek piacát megközelíteni ma már nem számít inkorrektnek: csupán lehetőséget váltasz magadnak, az már rajtad múlik, mennyire teljesítesz jól az interjún és a próbanapokon.

Ugyan nincs garancia arra, hogy megkapod az állást, arra azonban igen, hogy odafigyeljenek rád, és megcsillanthasd szakmai tudásod. Vannak olyan szakterületek, ahol kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen boldogulni: a karrierszakértők nem véletlenül óvnak a túlképzéses szakmáktól, így kommunikációs, marketinges, reklám-, jogi és külkapcsolatok végzettséggel megvan a kockázata, hogy évekig ne tudj állást szerezni, de a közigazgatás sem fogad tárt karokkal ismerős nélkül. Utóbbinál sok a bizalmi pozíció, az előbbi területeknél pedig még hirdetéssel is alig találkozni.

Hogyan szerezz kapcsolatot?

Nem kell feltétlenül beletörődnöd a szakmád lehetetlen csapdahelyzetébe, és gondolatban átképezned magad egy nemszeretem munkára, inkább vesd bele magad a szakmai kapcsolatépítésbe, sajátítsd el a networking alapjait. Ha igazán előrelátó és gyakorlatias vagy, már a tanulóévek alatt magad köré gyűjtöd a saját kis csapatodat, akikkel még évek múlva is segíthetitek egymást.

A tanárok és csoporttársak, de még a gyakorlati helyeken szerzett ismeretségek is mozgósíthatók, ha jól gazdálkodsz a kontaktokkal. Ha csak a hirdetési lapok fölött görnyedsz ahelyett, hogy kimozdulnál, esélytelen marad a dolog. Mindig használd ki az állásbörzék, szakmai és öregdiák-találkozók eseményeit, még akkor is, ha a promóját átfutva nem tűnik érdekesnek.

Akkor sincs veszve semmi, ha nullához közeli kapcsolati tőkével indulsz, a szakmádhoz, illetve a hobbidhoz kötődő programokon találkozhatsz hozzád hasonló bolyongókkal. Sokszor hasznosabb új ismeretségekkel, telefonszámokkal hazatérni, illetve néhány elveszettnek hitt régit felújítani, mint 10-15 leadott önéletrajz.

A kapcsolatteremtés és -ápolás ugyanakkor nem jelenthet erőszakos nyomulást, ahol az önös szándék kirívóan elsődleges - ilyen hozzáállással csak ellenszenvet váltasz ki. Az érdeklődésnek és a bizalomnak oda-vissza kell működnie, ugyanakkor mindig adj egy kicsit többet, mint amennyit elvársz cserébe, így biztosan jó benyomást fogsz kelteni. Ha azonban óvatlan és kitárulkozó vagy, a szakmai ismeretséget pedig összekevered a barátsággal, nagyot csalódhatsz.

Ha eljutottál az interjúig

Bár lehet, hogy kapcsolataid révén jutsz át az első rostán, az interjún saját magadnak kell helytállnod. Sokszor akár egy apróságon is múlhat, milyen benyomást keltesz. Nézd meg videónkat, és készülj fel!

Közösségi kontaktok

Apróságnak tűnik, mégis, ha új ismeretséget szereztél, ne felejtsd el bővíteni vele saját baráti listádat a közösségi portálokon. Manapság a cybertérben megy legközvetlenebbül a kapcsolatok ápolása: még a legelfoglaltabb cégvezető is szakít néhány percet az üzenőfal átfutására, így akkor is elérhetsz bárkit, ha épp nehéz vele időpontot egyeztetni.

Ennek ellenére azért évi három-négy személyes találkozó mégis tanácsos, különben a kapcsolat túl formális és személytelen lesz. Ha a partner azt tapasztalja, hogy általában segítőkész és nyitott vagy, lehet rád számítani, és nem csak akkor bukkansz fel, ha a szomszéd iroda székére pályázol, nem marad el a segítség.

Ezt is szeretjük