Mennyi fizetést kérhetsz az állásinterjún?
Így derítsd ki, mi a maximum
A pénzkérdés mindig kényelmetlen egy állásinterjún. Hozd ki a helyzetből a legjobbat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új munkaviszony kialakítása nem könnyű feladat, különösen akkor, ha szeretnél jó fizetést. A pénz igen kényes témakört jelent, ha azonban okos vagy, és jól kezeled a helyzetet, úgy alakíthatsz mindent, ahogy neked megfelel.

Fizetési igény megjelölése

Sok esetben már az álláshirdetések szövegében találkozhatsz ezzel a kifejezéssel: fizetési igény megjelölésével. Ilyenkor kicsit nehezebb a helyzet, mint akkor, ha az interjú során teszik fel az ominózus kérdést, de természetesen nem küldheted el másként az önéletrajzod, ha a hirdetésben kifejezetten kérték az anyagiak megjelölését.

A legcélszerűbb a saját költségvetésedből kiindulni, és összeszámolni, mire szeretnél költeni, melyek az állandó költségeid, mire lehet számítani az év során, mennyit szeretnél félretenni, gyűjtesz-e esetleg valamire.

Ebből az összegből kell meghatároznod a havi fizetési igényedet. Amit nem szabad elfelejteni: feltétlenül írd le, hogy az összeg nettó vagy bruttó, hiszen ez egyáltalán nem mindegy, és kényelmetlenségeket spórolhatsz meg magadnak az egyértelmű meghatározással.

Az egyéni igények mellett a hozzávetőleges értékek miatt célszerű utánajárnod, az adott munkakörben mi számít átlagos fizetésnek. A témában az interneten is kutakodhatsz, és ismerőseidet is megkérdezheted.

Érdemes még odaírnod azt is, hogy fizetés tekintetében az elképzeléseidet módosíthatja a juttatási csomag, a bónusz.

Ebből érzékelheti a válogatást végző munkatárs, hogy megbeszélés kérdése a végső összeg. Nem ideális a szélső értékek meghatározása, mert nincs az a munkáltató, aki ne a kevesebb összegre emlékezne, és nincs az a jelölt, aki ne a magasabbra, ez pedig elkerülhetetlenül félreértésekhez vezet.

Béralku az interjún

Az előbbiek ellenére az esetek nagy részében a fizetés témaköre csak a személyes találkozó során kerül elő. Bármennyire nehéz is megállni, semmiképpen ne te hozd ezt szóba, várd meg, amíg megkérdezik tőled - általában az első interjú végén kerül erre sor.

Ne számíts arra, hogy kerek perec megmondják, mennyit fizetnek ebben a pozícióban más munkatársaknak, a legtöbb cégnél ugyanis titkosan kezelik a fizetéseket, sőt, vannak olyan munkahelyek, ahol csak fejvesztés terhe mellett lehet ilyesmiről beszélni: akár azonnali kirúgást is maga után vonhat a téma! 

Amikor felteszik a kérdést, és korábban nem esett szó erről, válaszod előtt megkérdezheted, milyen juttatásokra számíthatnál a cégnél, mert ez befolyásolja a kívánt összeget.

Ha a cég kifizeti a bejárási költségeidet, ad étkezési jegyet, biztosít sportolási lehetőséget, esetleg van éves, féléves bónusz, nyilván kisebb havi bért érdemes kérni, hiszen ezeket a költségeket nem a nettó fizetésedből kell majd fedezned. Mindezek tekintetében gyors fejszámolást tudsz végezni, ha van elképzelésed arról, milyen összeget szeretnél keresni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy erre a kérdésre is fel kell készülni, rengeteg múlhat egy rosszul meghatározott fizetési igényen. Ha később kiderül, hogy keveset kértél, kényelmetlenül érzed majd magad, és nem leszel annyira motivált hosszabb távon a munkavégzésben, ha pedig túl sokat, valószínűleg nem is lesz esélyed kipróbálni magad a vágyott pozícióban.

Miután kimondtad az igényedet, nyugodtan megkérdezheted, hogy ez arányaiban közelít-e a cég elképzeléseihez, vagy sem. Minden bizonnyal választ fogsz kapni, ha nem is konkrétan, de arányaiban biztosan megtudhatod az összeget, ez alapján pedig esetleg módosíthatod elképzelésedet.

Sikeres felvételi

Persze fontos a pénz, ha állásra pályázol, azonban sok minden múlik a viselkedéseden is. Videónkból megtudhatod, mit diktál az etikett az állásinterjúkon, és mi az, amit érdemes kerülnöd.

Fontos formalitások

Ha már belemerültél a témába, akkor felteheted a kérdést, bejelentett összegről van-e szó, vagy sem. Ez minden munkavállaló számára fontos kérdés. Soha nem tudhatod előre, mikor lesz szükséged arra, hogy táppénzt kapj. Bármikor érhet baleset, megbetegedhetsz hosszabb időre, ha pedig nincsen bejelentett munkaviszonyod, a betegség ideje alatt semmiféle támogatást, fizetést nem kapsz, nem is beszélve az áru- és lakáshitelekről.

Azt pedig bizonyára el tudod dönteni, hogy megfelel-e neked egy minimálbérre bejelentett állás, mert sajnos ez is gyakori, de talán még mindig jobb, mint a fekete munka. Fontos kérdés, és ide tartozik a munkaszerződés témaköre is. Ha megtudtad a sorsdöntő eredményt, és felvettek álmaid munkahelyére, ne feledkezz el a munkaszerződésről és a munkaköri leírásról se.

Cikkünk Hatházi Alexa, Körösi Márta és Krista Zita Álláskeresők útikönyve című kiadványa alapján készült, mely az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük