Az emésztési problémák lelki háttere

A természeti népek még ösztönösen érezték-értették testük jelzéseinek üzenetét, és tudták, min is kell változtatniuk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Neked is jót tesz, ha tisztában vagy betegségeid, panaszaid jelentésével, azaz tested üzeneteinek szimbólumrendszerével.
A táplálkozás a földi dolgok megélése és megértése. Magadhoz veszed az anyagi-fizikai-testi valóság egy darabját, az emésztéssel saját magad részévé teszed azt, és miután különbséget tettél hasznos és haszontalan között, a szükséges anyagokat asszimilálod, a felesleges anyagokat pedig kiválasztod.

Az emésztés szimbólumai

Miután a harapással jelét adod ragadozó-önvalódnak, gyomrod a gyomorsav révén ártalmatlanítja a bekebelezett falatot. A vékonybél feladata a részekre bontás és az analizálás, amely után az egyes alkotórészek a helyükre kerülhetnek a szervezetben. A vastagbél kiválasztja a salakanyagokat, amiket aztán a végbél ürít ki a testből.

Ez a folyamat lelki síkon önbizalmat, bátorságot és egészséges agressziót kíván. Ha valaki elutasítja az evés és emésztés normális rítusát, akkor a természethez való kapcsolatát, saját testiségét, illetve a túléléshez szükséges egészséges agressziót utasítja el. Amit elnyomsz, azt nem tudod feldolgozni és beépíteni az életedbe, ezért jobb híján összezavarja tested működését, és így jelzi létjogosultságát.

A szájüreg betegségei

A száj a bekebelezés, felfalás szimbóluma. Itt derül ki, mennyire vágysz arra, hogy kapj, birtokba vegyél, hogyan elégíted ki létszükségleteidet, illetve milyen a viszonyod a szexualitáshoz. Az anya-gyermek kapcsolatról – szoptatás – szerzett emlékeid is itt manifesztálódnak. Ezenfelül a száj a kommunikáció, az önkifejezés eszköze is. Betegségei ezekkel függenek össze.

  • A harapás agresszív cselekedet, a megtámadás, elkapás, szétcincálás szimbóluma. A fogakkal kapcsolatos legbeszédesebb mondás: Kimutatja a foga fehérjét. Az emberek a társadalmi követelmények miatt ritkán vicsorognak úgy, mint az állatok. Sokaknak azonban gondot okoz az agresszió visszafojtása, és ettől például sorvadásnak indulnak a fogai. A fogak az életenergiádról és önérvényesítési képességeidről is tanúskodnak. A fogszuvasodás azt mutatja, hogy gyengül az erőd, a kitartásod.

Érdekes! Ha csikorgatod a fogaidat, és ezért hajlamosak a törésre, akkor lassan már szétmorzsolódsz a visszafojtott agressziótól.

  • A fogíny az életerő és az agresszió alapját, táptalaját szimbolizálja, vagyis azt a fizikai létbe vetett ős-bizalmat, amire támaszkodva magabiztosan tudsz küzdeni a túlélésért vagy az igazadért. Ha valakiben gyenge az ős-bizalom, abban önbizalom sincs, ezért nem tud aktívan és bátran szembesülni a problémáival. A fogínyvérzés minden esetben a túlérzékenységet, illetve a túlzott ingerelhetőséget jelképezi, ami miatt bele sem mersz fogni kockázatosabb vállalkozásokba.
  • A nyelv fontos kommunikációs szerv, ugyanakkor az ízérzékeléssel és ízpreferenciával, a nyeléssel, az önkifejezéssel – beszéd – és a szexualitással is összefüggésbe hozható. Ha nem akarod bevallani magadnak az érzelmi, szexuális vagy társadalmi beilleszkedéshez kapcsolódó elfojtásaidat, a nyelved megbotlik – ezzel elárul –, vagy súlyosabb esetben megbetegszik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A nyak, a nyelőcső és a mandulák betegségei

A nyelés passzív folyamat, békességre és befogadásra irányuló késztetés. Általában akkor nyelsz félre, ha nem csak befogadni, hanem rögtön kiadni, kiárasztani is akarsz, méghozzá a légzéssel és a beszéddel. Akinek nyelési problémái vannak, annak érdemes elgondolkodnia azon, hogy mennyire tudja lenyelni azt, ami vele történik, illetve nem beszél-e feleslegesen túl sokat, akkor is, amikor nem kellene.

  • Könnyebben nyeled le a falatot – és az élet megpróbáltatásait is –, ha iszol is hozzá. Az alkoholisták nemcsak a falatok lenyelését igyekeznek megkönnyíteni a folyadékkal, hanem magát az ételt is pótolják vele, így még rágni sem kell. Az alkohol ráadásul egy idő után étvágytalanságot okoz, és így további felmentést ad a fizikai szükségletek határozott módon való kielégítése alól.
  • A reflux, vagyis a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása azt jelzi, hogy nem tudod lenyelni a problémáidat, és lezárni egy-egy kritikus eseményt, időszakot. Ha tartósan magadban tartod sérelmeidet, visszafojtod véleményedet, és nem mered felvállalni magad, a nyelőcső a sok savtól be is gyulladhat, és fekély, majd később akár daganat is keletkezhet rajta.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin októberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Őszi wellnesstippek
Hajgondok
Ég a gyomor

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:

Ideál Magazin 2007. október »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük