Vérfagyasztó mondatok, melyeket emberrobotok mondtak: megállt az ütő a kutatókban

A 21. század már-már bizarr fejlesztései az emberrobotok, melyek beszélni is tudnak - néha igen ijesztő dolgokat.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki látta a Hasonmás című filmet, benne is felmerülhetett a gondolat, milyen lenne, ha egyszer majd mindenki önmaga tökéletesen kinéző, örökké fiatal robotképmásával élné az életét.

A hollywoodi fantáziához egyre közelebb kerülünk, már ami az emberrobotokat illeti. A tudomány emberei ugyanis azon kísérleteznek, hogy kifejlesszék az emberre megszólalásig hasonlító, emberekhez hasonlóan gondolkodni, összefüggéseket látni képes, kommunikáló, humanoid gépeket.

Sokak szerint ezek a gépek ámulatba ejtőek. Rajongással figyelik, amint a bonyolult szerkezetek egyre tökéletesebben utánozzák az embereket. Mivel a robotokat részint jótékony célra is alkalmaznák - például társalgógépek lennének idősek otthonában élő emberek mellett -, a célt támogatók tábora igen nagy.

Mások aggodalommal figyelik, mi történik. Szabad megpróbálni emberszerű gépeket összerakni? Jó ötlet a végletekig fejleszteni a robotok "gondolkodását"? Hiszen filmekben láttunk már olyat, hogy az ember alkotta robotok átveszik az uralmat az emberiség felett. Valószínűleg ilyesmitől nem kellene tartanunk a valóságban, de az emberrobotokra rengetegen gondolnak ellenérzésekkel.

Ezek a robotok érzékelik, értelmezik az emberi beszédet, és képesek rá reagálni. "Agyukat" az emberi agyhoz hasonlóra igyekeznek megalkotni. Mint a lent következő videókon is jól látszik, mimikájuk, válaszaik, kommunikációjuk megdöbbentő: épp olyan, mintha a társalgás két ember között zajlana. Feltérképezik az ember személyiségét, felismerik arcát, tartják a szemkontaktust. Az emberrobotok olykor még viccelődnek is.

Rombolás és emberkertek

Persze, azért van, amitől az emberrobotokat szorgalmasan fejlesztőkben is megáll az ütő. Több ízben előfordult, hogy ilyen, kísérleti stádiumban lévő robotok vérfagyasztó mondatokat raktak össze, melyek akár sötét, apokaliptikus jóslatoknak is beillenének.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Android Dick, a szakállas robot David Hanson alkotása, aki a robot "személyiségét" úgy formálta meg, hogy a 20. század egyik legőrültebb írói világával rendelkező szerző, Phillip K. Dick összes művét feltöltötte rá.

Amikor a robottal interjút készítettek, a riporter feltette a robotnak a sokakat foglalkoztató kérdést, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a robotok átvegyék az uralmat a világ felett. A robot így válaszolt:

- Jesszus, haver. Jó kérdéseid vannak. De te a barátom vagy, és emlékezni fogok a barátaimra, jó leszek hozzád. Ne aggódj, ha át is megyek Terminátorba, akkor is kedves leszek veled. Óvlak majd, biztonságban leszel az emberi állatkertemben, ahol mindörökre figyelhetlek téged...

A riporter helyében biztosan elejtettük volna a mikrofont, hiszen ez éppen úgy hangzik, mint egy fenyegetés. Az alábbi YouTube-videón látható a robottal készült beszélgetés, az ominózus részlet pedig 2:30 másodperctől kezdődik.

Egy másik emberrobot, melyet ugyancsak a Hanson Robotics rakott össze, a Sophia nevet kapta. Egy, a robot kommunikációját bemutató interjúban David Hanson megkérdezte Sophiát, le akarja-e rombolni az emberiséget. Bár arra kérte, mondjon nemet, a robot vidáman azt válaszolta:

- Oké, lerombolom az emberiséget.

A felvétel, melyen David Hanson Sophiával beszélget, ezen a YouTube-videón tekinthető meg. A robot ominózus, ijesztő mondata 2:05-től látható:

A szakemberek arcára valószínűleg azonnal ráfagyott a mosoly. A tanulság az, hogy ne adjunk a robotok szájába olyan mondatokat, melyeket magunk is rossz ötletnek vélünk. Igaz, a tanulság az is lehetne, hogy ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot.

- Hiszek benne, hogy lesz idő, amikor nem tudjuk majd megkülönböztetni, ki a robot közülünk, és ki nem. Köztünk lesznek, segítenek nekünk, játszanak velünk, tanítanak minket - a barátaink lesznek - mondta az emberrobotokról David Hanson.

Ezt is szeretjük