70 éve hisszük, hogy a fejen át távozik a legtöbb hő - Legenda csupán?
Ne felejts el sapkát venni télen! De hosszúnadrágot se!

no-ho
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fejen keresztül a test hőjének 40-50%-a távozik. Erre vagy valami hasonlóra minden bizonnyal anyukád is felhívta már a figyelmedet. De vajon az emberi fej hőleadás szempontjából valóban olyan különleges a test más részeihez képest?

Talán mégsem. A tudományosnak hitt tény gyökerei az ’50-es évek Amerikájának hadseregben végzett kutatásaiig nyúlnak vissza.

Mégsem a fejen át távozik a legtöbb hő

Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének korábban kiadott tábori kézikönyvében szerepelt az állítás, miszerint a test hőjének 40-50%-a elveszik a fejen keresztül. Ez a hőveszteségmítosz az 1950-es években végzett katonai kutatásokra vezethető vissza.

Ekkor többek között azt is vizsgálták, milyen hatással vannak a meleg ruhába burkolt katonákra a kinti mínuszok. Miután azonban vastag sapkát nem viseltek, ez az eredmény igen csalóka - hiszen fejfedő híján hol máshol távozott volna legintenzívebben a test hője.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tudósok 2006-ban újra megvizsgálták a kérdést - írja a British Medical Journal. A kísérleti alanyoknak a vizsgálat során hideg vízbe kellett merülniük - hol ruhában, hol anélkül, hol nyakig, hol egészen elmerülve. Megállapították, hogy a fej a test felületének körülbelül 7%-át teszi ki, és a hőveszteség is ezzel arányosan alakul. A fejen keresztül a test hőjének legfeljebb 7-10%-át veszítjük el. Tehát bár hideg időben egy meleg fejfedő valóban sokat segíthet, ugyanez elmondható egy bélelt hosszúnadrágól vagy egy vastag kabátról is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük