Ennyivel magasabbak az emberek most, mint 100 éve: igen nagy a különbség
Szakemberek szerint a genetika csak az egyike a magasságra ható okoknak.

magasság
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érdekes tanulmányt készítettek az egészségügy analizálásával foglalkozó kutatók, melynek témája az emberek átlagmagasságának változása az elmúlt nagyjából száz évben. 

A kutatás az 1896-ban született, már kialakult testméretekkel rendelkező 18 éveseket vizsgálta. Az adatokat 187 országból gyűjtötték be, és összehasonlították az 1996-ban élő lakosság méreteivel.

Nem kicsi a különbség

Majid Ezzati projektvezető elmondta a BBC-nek, hogy a nagymértékű változások egyfelől genetikai adottságokkal magyarázhatók, másfelől a környezeti tényezők is nagyban befolyásolják azokat. Ilyen az adott társadalom egészségügyi ellátó rendszere, a személyes higiénia és a táplálkozási szokások. Azokban a régiókban, ahol ezek a tényezők pozitív mérleget mutatnak, az emberek egyre magasabbra nőnek. 

Meglepő eredmény született

A globális analízis szerint a nőknél mért legnagyobb magasságnövekedés Dél-Koreában volt. Ők az elmúlt száz év alatt 9 hüvelyknyit nőttek, átszámolva ez 23,4 centimétert jelent. A férfiaknál az irániak vezetnek, az ő magasságuk ugyanennyivel nőtt 1896 óta. A nők körében vizsgált nemzetiségeknél a legnagyobb növekedést a koreaiakon kívül a japánoknál, görögöknél és grönlandiaknál tapasztalták. Erősen nőtt a közép-kelet-európai régióban a nők mérete, mert a csehek, szerbek és horvátok is sokkal magasabbak lettek. 

Ezt is szeretjük