A ma ismert civilizáció pár évtizeden belül megszűnhet: nagyon ijesztő, amire a tudósok figyelmeztetnek

A Stanford Egyetem kutatói szerint néhány évtizeden belül megszűnhet az általunk ismert civilizáció.

GettyImages-104699356
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A globális, tömeges kihalás elképesztő ütemben eszkalálódik, a Stanford Egyetem tudósai szerint az emberiség szimbolikusan egy olyan faágon ücsörög, amit gyors ütemben fűrészelünk le.

Tony Barnosky stanfordi biológus azt nyilatkozta a CBS-nek, hogy a kihalási ráta nagyából százszoros a Föld négymilliárd éves történelmében áltlánosságban megfigyelhető ütemhez képest.

Az emberi civilizáció vége

Nagyon ijesztő, amire figyelmeztetnek. Úgy tartják, hogy a Földön jelenleg a legrosszabb tömeges kihalási epizód zajlik a dinoszauruszok óta. Tény, hogy maga a bolygó már többször is felépült egy ilyen masszív kihalásból, azonban a rajta létező élet túlnyomó többsége nem. Ebbe pedig mi, emberek is beletartozunk, legalábbis a ma ismert civilizáció mindenképpen. 

GettyImages-145836741

Néhány évtizeden belül a modern emberi társadalom összeomlását fogják eredményezni a tömeges kihalás okozta következmények, beleértve az élőhelyek pusztulását, a tápláléklánc felbomlását és a talaj terméketlenségét is. Más kutatók is pedzegették, hogy ez már 2040-2050 körül bekövetkezhet.

- Erős túlzás azt mondani, hogy megöljük a bolygót, sokkal inkább az életmódunkat öljük meg - nyilatkozta a biológus.

Ez azt jelenti, hogyha az emberek és úgy egészében az emberiség drasztikusan nem változtat az életmódján, a szokásokon, akkor a bolygón végbemenő pusztulás nagyon fájdalmasan lesz. Már 1968-ban is megjelent könyv a túlnépesedés és a tömeges kihalás veszélyeiről, és bár akkoriban még pánikkeltőnek tartották az író jóslatait, mára kiderült, hogy abból két előrejelzése, miszerint hogy az üvegházhatású gázok megolvasztják a sarki jeget, és hogy az emberiség kiszorítja a vadvilágot, azok megvalósultak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

- Az emberiség nem fenntartható. Ahhoz, hogy életstílusunkat fenntarthassuk az egész bolygón, további öt Földre lenne szükség - mondta Paul R. Ehrlich a könyvében.

Nem árt tudatosítani a kutatók figyelmeztetését, hiszen többen úgy tartják, hogy jelenleg a hatodik tömeges kihalás közepette van az emberiség.

Olvass tovább: ebben az országban élhetnénk túl legnagyobb eséllyel a világvégét

Nem véletlen, hogy sokan már most birtokokat vásárolnak ebben az országban, egyfajta biztonsági menedékként.

Ebben az országban élhetnénk túl legnagyobb eséllyel a világvégét: a tudósok ilyen eredményre jutottak

Nem véletlen, hogy sokan már most birtokokat vásárolnak ebben az országban, egyfajta biztonsági menedékként.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük