Ebben az országban élhetnénk túl legnagyobb eséllyel a világvégét: a tudósok ilyen eredményre jutottak

Nem véletlen, hogy sokan már most birtokokat vásárolnak ebben az országban, egyfajta biztonsági menedékként.

új-zéland2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korábban is volt már rá példa, hogy a civilizáció összeomlott belső konfliktusok, háborúk vagy az erőforrások túlzott kizsákmányolása miatt, ám ezek akár ma is fenyegető problémává válhatnak, amik hosszabb távon akár világvégét is okozhatnak.

Sok filmben és sorozatban elképzelték már az apokalipszist, de vajon ez hogy nézne ki a valóságban? Hol lehetne a legnagyobb eséllyel túlélni a világégést az emberek számára? Egy nemrég végzett tanulmányban is erre keresték a válaszokat, az eredmény pedig korántsem lett meglepő.

Menedék a civilizáció összeomlása esetén

Nick King és Aled Jones az Anglia Ruskin Egyetem professzorai kutatásuk során öt olyan országot vettek számításba, ahol egy világvége idején sokkal nagyobb lehet az esély a túlélésre, ezek Ausztrália, Izland, Írország, Új -Zéland és az Egyesült Királyság. Mivel mindegyik szigetország, ezért lényegében egy „mentőcsónakként” szolgálnának az emberiség számára, ráadásul elég nagyok ahhoz, hogy összetett társadalmat tartsanak fenn, ha elveszítik a kereskedési lehetőséget. Észak-Ausztráliát leszámítva ezeken a helyeken kellően mérsékelt éghajlati viszonyok vannak, így a globális hőmérséklet 4°C-os emelkedése sem tenné elviselhetetlenné a nyarat, és a környező óceánok a szélsőséges hőmérsékletek és csapadékok ellen jelentenek védelmet.

új-zéland1
Fotó: Jamie Fraser / Getty Images Hungary

A kutatás eredményeként Új-Zéland végzett az első helyen, a professzorok úgy fogalmaztak, hogy ezekben van a legnagyobb potenciál a „tartós összetettségű csomópont kialakítására”, míg a többi sziget világégés esetén nem változna posztapokaliptikus pokolképekké. A világ leggazdagabb emberei közül is már egyre többen vásárolnak telket Új-Zélandon, egyfajta biztonsági menedékként. Emiatt az egekbe szökött az ingatlanok ára, így a szigetország megtiltotta, hogy már meglévő házakat vegyenek külföldi állampolgárok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók szerint egyedül az olaj hiánya jelenthet gondot, hiszen az Egyesült Királyságon kívül egyik ország sem rendelkezik jelentős készletekkel, így nekik alternatív megoldásra lenne szükségük a túléléshez. Izland már jól halad ezen az úton, hiszen népességarányosan itt van a világon a második legtöbb elektromos jármű, de a többiek, különösen az Ausztráliához tartozó Tasmania, lemaradnak.

10 dolog, ami megtörténne, ha az emberiség egyszeriben eltűnne a Föld színéről

Ha az emberiség eltűnne, sok minden megváltozna a Földünkön.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük