Ilyen a tökéletes nő a társadalom szerint: ezeknek az elvárásoknak kellene megfelelnie

A nőkkel szembeni elvárások talán elképesztőbbek, mint valaha.

siro-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erőteljes és elgondolkodtató kisfilmet tett közzé a Girls Girls Girls Magazine arról, hogy milyen követelményeknek akarja megfeleltetni a nőket a világ. A videó három percen keresztül megállás nélkül sorolja a nőkkel szemben támasztott kegyetlen, gyakran egymással is tökéletesen ellentétes elvárásokat.

Azokat az elvárásokat, melyeket nemcsak a kollektív értelemben vett társadalom, hanem annak egyéni, ismeretlen és ismerős tagjai, a férfiak és bizony sokszor mi nők is támasztunk egymás felé már a gyerekkorban is. Azt mondták, légy hölgy - foglalja össze a videó címe a rengeteg követelményt.

Sosem lehetünk elég jók

A klip egy rendkívül káros jelenségre hívja fel a figyelmet: sokan sajnos jogot formálnak arra, hogy beleszóljanak egy másik ember külső megjelenésébe, viselkedésébe, érzelmeibe, döntéseibe és szokásaiba. Mindeközben ráadásul úgy vélik, hogy az adott személynek kötelessége a meredekebbnél meredekebb paramétereknek megfelelni csupán azért, mert nőnek született. Ehhez társul egy jó adag áldozathibáztatás is, vagyis sokak szerint, ha valami rossz történik egy nővel, arról kizárólag saját maga tehet. Azzal azonban már senki sem törődik, hogy egy elejtett megjegyzés milyen sebeket és komplexusokat okozhat annak, aki felé irányult.

Ezt a jelenséget a legtöbb nő megtapasztalja élete során. Nem csoda, hogy rengetegen egyfolytában azt érzik, hogy valamit rosszul csinálnak, hogy nem elég jók, és ha az egyik oldal elvárásait teljesítették is, mindig lesznek olyanok, akik éppen azok ellenkezőjét várják tőlük. Pedig valójában senkinek nem tartozunk elszámolással, csakis saját magunknak, mindegy, hogy a külsőnkről van szó vagy épp arról, hogy hogyan éljük az életünket.

A zseniálisan felkavaró, egyben kétségbeejtő videóban Camille Rainville írása hallható Cynthia Nixon színésznő előadásában, akit a Szex és New York című sorozat Mirandájaként ismert meg a világ. A kisfilm teljes szövegét alább magyarul is elolvashatod.

Azt mondták, légy hölgy

"Azt mondták, légy hölgy. Túl rövid a szoknyád. Túl hosszú a szoknyád. Ne mutass meg ennyit a testedből! Takard el magad! Hagyj valamit a képzeletre is! Ne légy csábító! A férfiak nem képesek kontrollálni magukat. A pasiknak vannak szükségleteik. Légy szexi! Légy dögös! Ne légy ilyen kihívó! Magadnak kerested. Viselj feketét! Hordj magas sarkút! Túlságosan felöltöztél. Túlságosan levetkőztél. Látszik, hogy elengedted magad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Azt mondták, légy hölgy. Ne légy túl kövér! Ne légy túl vékony! Egyél! Fogyj le! Ne egyél már olyan sokat! Rendelj salátát! Ne egyél szénhidrátot! Hagyd ki a desszertet! Diétázz! Istenem, olyan vagy, mint egy csontváz! Miért nem eszel? Girhesnek tűnsz. Betegnek nézel ki. A férfiak szeretik, ha van mit fogni egy nőn. Legyél S-es méret! Legyél XS-es méret! Légy semmi! Légy a semminél is kevesebb!

Azt mondták, légy hölgy. Szőrteleníts! Szőkítsd ki ezt, szőkítsd ki azt! Tüntesd el a hegeid! Takard el a striáidat! Töltesd fel az ajkaidat! Botoxoltasd a ráncaidat! Varrasd fel az arcod! Húzd be a hasad! Nyomd fel a melleid! Légy természetes! Túl erősen próbálkozol. Műnek tűnsz. A pasik nem szeretik az ilyen lányokat.

Azt mondták, légy hölgy. Sminkelj! Emeld ki az arccsontodat! Fesd ki a szemed! Húzd ki a szemöldököd! Hosszabbíttasd meg a szempilláidat! Rúzsozd ki magad! Púderezz, pirosíts, bronzosíts, emelj ki! Túl rövid a hajad. Fesd be, de ne kékre, az természetellenes! Tűnj fiatalnak, az öregek csúnyák! A férfiaknak nem jönnek be a csúnyák.

Azt mondták, légy hölgy. Tartogasd magad. Légy tiszta! Ne légy szajha! Ne legyenek alkalmi partnereid! A pasik nem szeretik a lotyókat. Ne legyél prűd! Ne légy már ilyen merev! Mosolyogj többet! Szerezz örömet a férfiaknak! Légy tapasztalt! Légy szexi! Légy ártatlan! Légy mocskos! Legyél király csaj! Ne légy olyan, mint a többi lány!

Azt mondták, légy hölgy. Ne beszélj túl hangosan! Ne beszélj túl sokat! Ne légy ijesztő! Miért vagy ilyen szánalmas? Ne legyél dög! Ne légy olyan megjátszós! Ne légy olyan érzelmes! Ne sírj! Ne kiabálj! Ne káromkodj! Viseld el a fájdalmat! Ne panaszkodj! Hajtogass össze! Főzz vacsorát! Tedd őket boldoggá! Ez egy nő dolga. Egy nap jó feleség lesz belőled. Vedd fel a férjed nevét! A kötőjeles formát választottad? Őrült feminista! Szülj neki gyerekeket! Nem akarsz gyereket? Egy nap majd meggondolod magad.

Azt mondták, légy hölgy. Ne erőszakoltasd meg magad! Ne igyál túl sokat! Ne mászkálj egyedül! Ne menj szórakozni késő este! Ne öltözz így! Ne rúgj be! Ne mosolyogj idegenekre! Ne menj sehová éjszaka! Ne bízz senkiben! Ne mondj igent! Ne mondj nemet! Csak légy hölgy - mondták."

Kiemelt kép: Getty Images

Milyen nőnek lenni Észak-Koreában?

Ahol mindennapos, társadalmilag szinte elfogadott jelenség a szexuális erőszak, a bántalmazás: az Észak-Koreában élő nők helyzete megdöbbentő és elkeserítő egyben.

Ezt is szeretjük