Nagyon érdekes dolgokat fedett fel az olvadó jég az Alpokban
Első világháborús relikviák kerültek elő az olasz Alpok olvadó jegéből.

olasz-alpok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Első világháborús relikviákat találtak az olvadó jégből elkerülő barakkban az olasz Alpokban. A Stelvio-hágó feletti, 3095 méter magas Monte Scorluzzo hegycsúcsán egy barlangba épített barakk nyújtott otthont három és fél éven át az osztrák-magyar hadsereg húsz katonájának az úgynevezett fehér háborúban, melynek során az olasz csapatok ellen harcoltak a kegyetlenül hideg alpesi térségben.

A nagyrészt az Alpok lombardiai régiójában és a Trentino-Alto Adige régióban lévő Dolomitokban vívott fehér háború relikviáit egészen az 1990-es évekig őrizte a jég, a globális felmelegedés hatására ekkor egyre több emlék került elő tökéletes állapotban: fegyverek, szánkók, levelek, naplók, majd idővel a katonák földi maradványai is.

A Monte Scorluzzón lévő barakk léte régóta ismert, de csak 2015-ben olvadt el teljesen a körülötte lévő jég, amely korábban megakadályozta a kutatók bejutását. A fedezékül szolgáló építményt a háború végén, 1918 novemberében a katonák elhagyták, ottmaradtak azonban mindennapi tárgyaik: a szalmából készült ágyak, ruhák, lámpások, újságok, képeslapok, pénzérmék, konzervek és állati csontok.

A felfedezett emléktárgyakat a lombardiai Bormióban 2022-ben nyíló múzeumban állítják majd ki - írja a The Guardian. - A barakk a fehér háború időkapszulája, mely segít megértenünk, milyen szélsőséges, ínséges körülmények között éltek a katonák - mondta Stefano Morosini, a Stelvio Nemzeti Park történésze.

A cikk az ajánló után folytatódik

Úgy vélik, sok katonát lavina ölt meg, lezuhant valahol a hegyen, vagy kihűlés végzett vele. Az elmúlt évtizedekben tucatnyi holttest bukkant elő az olvadó jég alól, többeken még az egyenruha is megőrződött. Legutóbb az elmúlt évben egy hegymászó botlott meg egy katona olasz zászlóba csavart maradványaiban az Adamello-gleccseren.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

8 semmihez sem fogható történelmi kincs, amit furcsa módon találtak meg

Sokszor előfordult már, hogy csupán a szerencse játékának köszönhetően bukkantak elképesztő történelmi, illetve művészeti értékkel bíró tárgyakra. A következő fotókon nyolc rendkívül fontos, semmihez sem fogható történelmi kincset mutatunk be, amelyeket véletlenül találtak meg.

Ezt is szeretjük