Megérkezett az első gólya Magyarországra: Kele őrzi családja hagyományát
Ismét a vörsi gólya volt az első, amelyik visszatért Afrikából Magyarországra.

vörs2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gólyákat gyakran nemcsak a gyerekszületéssel, hanem a tavasz közeledtével is kapcsolatba hozzák, hiszen a telet Afrikában töltő madarak érkezése azt jelenti, hogy hamarosan a melegebb idő is beköszönt.

Bár ez január végén még korainak tűnhet, az első gólya máris megérkezett Magyarországra, méghozzá nem más, mint Kele, aki a Somogy megyében található Vörs temploma és az ABC között fészkel. A madár évek óta az első, amelyik visszatér a telelésből, idén azonban még a szokásosnál is korábban érkezett, hiszen eddig általában február közepén tért haza.

Kele továbbviszi a családi hagyományt

A vörsi fészek korábbi lakója, Charlie kezdte a hagyományt, hogy mindig ő tért haza elsőként a telelésből. Ő egészen 2011-ig, 14 éven keresztül köszöntötte először a tavaszt, egyik fiókája, Kele pedig 2020 óta viszi tovább a családi hagyományt. A gólyát, ahogy a fészke melletti ABC-t is Fekete István emlékére nevezték el, aki a vörsi templomba járt vasárnaponként misére. 

A vörsi templom és a gólyafészek.
A vörsi templom és a gólyafészek.
Fotó: Templomok / Indafotó

- Nagy nap a mai nekünk, a gólya jelképe sokat jelent számunkra - mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere. - A tavalyi évben készítettük el hétrészes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az idelátogatók meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni, meglepődtünk mi is, milyen korán jött Kele. Gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen - összegezte a Sonline.hu-nak.

Így segíthetsz a Magyarországon telelő gólyáknak

Mutatjuk, kinek szólhatsz, ha segítségre szoruló gólyát látsz, és mit adhatsz neki enni.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük