Így segíthetsz a Magyarországon telelő gólyáknak: mutatjuk, mivel etetheted őket
Mutatjuk, kinek szólhatsz, ha segítségre szoruló gólyát látsz, és mit adhatsz neki enni.

golya-telen
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden évben akadnak olyan gólyák, amelyek a hosszú és megpróbáltatásokkal teli költözés helyett inkább az áttelelést választják. Ezek az itt maradt példányok - amennyiben sikerrel vészelik át a telet - valószínűleg a következő évben sem kelnek útra. Ennek elengedhetetlen feltétele a megfelelő táplálék.

A gólyák rengeteg dolgot elfogyasztanak - esznek kisebb rágcsálókat, kígyókat, gyíkokat, halakat, de főleg rovarok kerülnek az étlapjukra. A télen ezek száma jelentősen megcsappan, ám hiányukban is többféle élelem marad számukra a hazánkban, különösen akkor, ha enyhe a tél, és kevés hó esik. Ráadásul sok helyen etetéssel is segítik a táplálkozásukat.

Hogyan segíthetsz a gólyáknak télen?

Azt fontos kijelenteni, hogy általában a Magyarországon telelő egyedek nem igénylik a segítséget, hiszen képesek ellátni magukat, és bőven rendelkezésükre áll a természetben az élelem. Lehetnek azonban esetek, amikor az állatoknak mégis támogatásra van szükségük.

golya-telen-2
Fotó: Anagramm / Getty Images Hungary

Ilyen például, ha az állat megsérült vagy legyengült. Onnan tudhatod, hogy sérült példánnyal van dolgod, ha a madár nem repül el, amikor felé indulsz, csak odébb-biceg, esetleg csak egy-egy métert tesz meg szárnyon. Ilyenkor érdemes értesíteni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület illetékeseit, akik szakavatott segítségben részesíthetik a gólyát.

Ha különösen kemény a tél, vagy úgy látod, hogy a madár alultáplált és gyenge, etetéssel is próbálkozhatsz. A gólyák elfogadják a 10 centinél kisebb halakat, de szívesen eszik a kolbász vastagságú nyers húsdarabokat is - a disznóhús kivételével, amely fertőzésveszélyes -, valamint a különböző belsőségeket, mint amilyen a máj, a szív vagy a zúza. Egerek, patkányok is kerülhetnek elé. Fontos azonban, hogy célzottan próbálkozz, hasraütésszerűen ne tegyél ki nyers húst az udvarra vagy parkba, hiszen nagy eséllyel csak a rókákat, nyesteket, patkányokat vonzod a közelbe vele!

A cikk az ajánló után folytatódik

A gólya napi táplálékigényét 3-5 tenyérnyi keszeg vagy egy marék marhahúsnyesedék egészében fedezi - írják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Honlapján. Ezeket pedig úgy érdemes a madár elé tárni, hogy közben nem próbálod túlzottan megközelíteni. Az ételt érdemes 15-20 méterről alacsonyról induló mozdulattal a madár közelébe dobni, azután hagyni, hogy maga találja meg, fedezze fel azt.

Soha ne tedd az etetőbe

A kerted madarait is segítheted téli etetéssel. Azonban vannak ételek, amelyeket jobb nem kitenni az etetőbe, mert akár meg is ölhetik a kis tollas vendégeket. Mutatjuk, mikkel vigyázz.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük