Előléptetés egyetlen szó miatt

Így használd!

A sikeres emberek titka nem feltétlenül a protekció és a szerteágazó kapcsolatrendszer. Sokkal inkább az, hogy képesek nemet mondani.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkiben megvan a képesség arra, hogy nemet mondjon - hiszen mindenki tud beszélni. Amikor azonban nehezedre esik nemet mondani, valójában gyakran arról van szó, hogy félsz magadért szólni, kiállni magadért, nem mered érvényesíteni az érdekeidet, mintha ezzel kockáztatnál valamit.

Pedig nap mint nap tudnod kell, hogy mit is szeretnél valójában, és azt meg is kell tudnod valósítani. Akár egyszeri, akár állandóan visszatérő problémáról van szó ugyanis, mindig te húzod a rövidebbet, ha az adott helyzetben nem tudod

érvényesíteni az érdekeidet, melyek figyelmen kívül hagyása a legjobb esetben is túlterheltséghez és stresszhez, a legrosszabb esetben pedig saját magad feláldozásához vezet. Ha viszont megtanulsz nemet mondani, bármit elérhetsz!

Összegezd és járd körül a problémát!

Elsőként vedd számba az összes személyt, akinek nem tudtál ellenállni, az összes kérést, amelyet nem utasítottál vissza, illetve az összes szituációt, melyben nem mondtál nemet. Ez segít abban, hogy küzdj ellene, és megérleld magadban a változtatás gondolatát. Az ember csak akkor szánja rá magát igazán komoly lépésre, ha már tarthatatlanná válik a helyzete. Ha szembe mersz nézni ezzel a gyöngeségeddel, akkor már kevésbé félsz attól, hogy nem tudsz nemet mondani, és paradox módon épp ezáltal jössz rá, milyen eszközök állnak a rendelkezésedre.

Elsőként csak apró lépésekben

Haladj lassan, ne akard egyből bevenni a hegycsúcsot! Ha látod, hogy nem történik semmilyen katasztrófa, hogy továbbra is szeretnek, akkor tovább merészkedhetsz a következő alkalommal. Először válaszd a legkönnyebben, a legegyszerűbben kimondható nemet, még akkor is, ha ez bántja az önérzeted.

Ez lehet például egy ebédmeghívás elutasítása, ha az időpont nem felel meg. A lassan haladás nem azt jelenti, hogy lemondasz a célodról, épp ellenkezőleg: ha túl gyorsan, túl egyenesen rontasz a célnak, azt kockáztatod, hogy végül sohasem fogsz cselekedni.

Megéri vállalni önmagad
Ha megtanulsz nemet mondani a munkahelyeden - természetesen jó modorban -, azzal több időd marad figyelni a saját munkádra, és azt sugallod a kollégáid és a főnököd felé, hogy önbizalommal teli személy vagy, aki pontosan tudja a céljait, nem fél érvényesíteni önmagát ezek érdekében, és akire komolyabb, felelősségteljes feladatokat is lehet bízni. A céltudatos, magabiztos kisugárzás és a nemet mondani tudás a sikeres karrierhez vezető út építőköve.

Mindig objektíven mérlegelj!

Soha ne engedj a nyomásnak, ezért mindig ellenőrizd, hogy pontosan mire van szüksége a munkatársadnak vagy a főnöködnek, és az valóban olyan sürgős-e. Az esetek többségében ugyanis nem is annyira sürgős a kérés, ha pedig a másik ennek a tudatára ébred, könnyebben tudsz majd vele tárgyalni szakmai érvek alapján a határidő-módosításokról - másrészt az embereknek sokszor arra van szükségük csupán, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a kérést figyelembe veszik, és teljesítik.

Megoldási javaslatok, kompromisszumok

Mindig legyél kész arra, hogy javaslatot tegyél a megoldásra, legyen szó határidő-módosításról, további eszközök bevonásáról, prémiumról vagy a munkád átcsoportosításáról. Az alternatíva mellett jó megoldás a kompromisszum is.

Ha a főnököd azt kéri, hogy dolgozz egy ügyön a hétvégén, akkor javasolj neki egy neked jobban megfelelő megoldást: mondd meg, hogy ezen a hétvégén nem tudsz dolgozni, de hétfőn korábban bejössz. Ezzel figyelembe vetted a kérését, azt, hogy mire van szüksége, anélkül, hogy ez kellemetlen lett volna.

Cikkünk megírásában Sarah Famery Hogyan mondjunk nemet? című könyve segített.

Ezt is szeretjük