4 hasznos tanács, hogy legközelebb téged léptessenek elő

Eleget letettél már az asztalra ahhoz, hogy előléptessenek, mégsem történik meg? Ismerd meg a siker négy titkát!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökéletes munkavégzés, a lelkesedés, a precizitás és a tudás általában kifizetődik a munkahelyeken fizetésemelés vagy előléptetés formájában.

Ha azonban mindez jellemző rád, mégsem haladsz megfelelően a ranglétrán, akkor ideje alaposabban végiggondolnod, mit csinálsz rosszul, és célszerű más eszközökhöz folyamodnod.

Elképzelhető ugyanis, hogy a pontos reggeli érkezés és a határidők betartása nem elég ahhoz, hogy felhívd magadra a figyelmet. A következő módszerekkel viszont sikerülhet elérned, hogy végre előléptessenek.

Tanulj meg hatékonyan kérni!

A történelem tele van olyan példákkal, amikor egy egyszerű kérés mesés gazdagsághoz vagy döbbenetes előnyökhöz juttatott embereket. Meglepő módon azonban a kérés - a siker elérésének egyik leghatékonyabb eszköze - még ma is óriási kihívást jelent az emberek zömének. Ha reggeltől estig dolgozol, és csak várod, hogy előléptessenek, kevés az esélye annak, hogy ez meg is fog történni. Ahogy a fizetésemelést is, úgy ezt is kérni kell - okosan. Ne félj attól, hogy feltétlenül elutasító választ kapsz, legfőképpen azért ne, mert, ha nemet mondanak, akkor sem kerülsz rosszabb helyzetbe, mint amiben vagy.

Annak, hogy hogyan kérj és kapj meg valamit, külön szabályrendszere van. Fontos, hogy úgy kérj, mintha biztosan tudnád, hogy megkapod, amit szeretnél, továbbá nyíltan és világosan beszélj. Ne azt kérd, hogy léptessenek elő, hanem nevezd meg azt a pozíciót, amelyre vágysz, és amelynek betöltésére véleményed szerint alkalmas vagy. A homályos kérések homályos eredményeket szülnek. Fontos továbbá, hogy többször is elismételd a kérésedet, hiszen a siker egyik kulcsa a kitartás. Lehet, hogy az illető csak elsőre mond nemet, a harmadik, negyedik kérés alkalmával pedig változtat a véleményén.

Utasítsd el az elutasítást!
Ha sikeres akarsz lenni, illetve jobb pozíciót betölteni, meg kell tanulnod jól kezelni az elutasítást - ami tulajdonképpen nem más, mint egy mítosz. Nem is létezik. Csupán egy elképzelés, amit az ember magának gyárt. Gondold végig: ha fizetésemelést kérsz, és nem kapod meg, a helyzeted nem változik. Előtte sem volt több fizetésed, ezután sem lesz. Ugyanez a helyzet az előléptetéssel is. Valójában nem vesztesz semmit - ezt tartsd szem előtt, amikor az előléptetéssel kapcsolatos kérést fontolgatod.

Használd a 10-es skála módszerét!

A visszajelzések, adatok, tanácsok, segítségek, javaslatok, iránymutatások, sőt, még a kritikák is állandó alkalmazkodást és fejlődést tesznek lehetővé, miközben folyamatosan kedvező hatást gyakorolnak a tudásodra, a képességeidre, a viselkedésedre és a kapcsolataidra. A visszajelzések közül mindenki a pozitívnak örül, pedig a negatív sokkal jobban segít abban, hogy előreléphess a karrieredben. Mivel utóbbiak arról tudósítanak, hogy helytelenül cselekszel, sokkal értékesebb információk, mint a pozitívak: elárulják, mit kell tenned azért, hogy jobban teljesíts.

Az emberek önszántukból nem szívesen adnak visszajelzést - azokat neked kell kérned. Hetente vagy havonta egyszer kérd meg a közvetlen felettesed vagy a főnököd, hogy értékelje a munkádat. Kérdezd meg tőle - de akár egy hozzád közelebb álló munkatársad is segíthet ebben -, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán hányasra értékeli a munkád az elmúlt egy hétben vagy egy hónapban.

Ha az értékelés tíznél kevesebb, kérdezz rá, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy tizes legyen. Ha pontosan tudod, mi az, ami hiányzik a teljesítményedből, céltudatosabban tudsz tenni azért, hogy még jobb legyél.

Mindig egy lépéssel többet

Ha következetesen néhány lépéssel többet teszel meg, mint amennyit kellene, és rendszeresen túlteljesíted a vállalásaidat, azzal nemcsak kiemelkedsz a tömegből, de nagyobb az esélye annak is, hogy hamarosan valóban előléptetnek. A plusz erőfeszítések ráadásul azon túl, hogy anyagilag kifizetődnek, magabiztosabbá is tesznek. Ez nem azt jelenti, hogy mindent magadra kell vállalnod, vagy túl kell hajszolni magad. Ha igazán profi akarsz lenni, mindig legyen a tarsolyodban valami plusz, valami meglepetés.

Alkalmazottként ne csak a saját munkádat végezd el, hanem egyszer-egyszer segíts be egy beteg munkatársadnak, vagy vállalj el egy feladatot anélkül, hogy külön juttatást kérnél érte. Ajánld fel, hogy betanítod az új munkatársat, előzz meg problémákat, mielőtt még felbukkannának, és külön kérés nélkül végezd el azt, amit kell. Ha többet nyújtasz csak egy kevéssel is annál, amit elvárnak tőled, és átlagon felül teljesítesz, hamarosan értékesebbnek fogsz tűnni a főnököd szemében.

Készíts és használj sikernaplót!

A sikeres emberek pozitívan tekintenek az életre, bármi is történjék körülöttük. Ők a múltbéli kudarcok helyett inkább a múltbéli sikereikre összpontosítanak, illetve arra, hogy milyen lépéseket kell tenniük, hogy közelebb kerüljenek céljaik megvalósításához, és nem azt figyelik, hogy milyen akadályokat gördít eléjük az élet. A sikernapló egy nagyon hatékony eszköz, mely segít a pozitív életszemlélet és a céltudatosság kialakításában. Ha egy hónapon keresztül napi rendszerességgel használod, nemcsak az önbizalmadat fejleszted, hanem jelentősen javíthatsz a teljesítményeden is. A gyakorlat egyszerű: a nap végén nevezz meg öt olyan dolgot, melyet aznap sikerült megvalósítanod.

Készíts el egy üres táblázatot - a táblázat egy példaváltozatát innen nyomtathatod ki. Ha eszedbe jutott egy sikeres momentum, írd be azt a Siker oszlop első rubrikájába. Ezután gondolkodj el azon, miért olyan fontos számodra ez az eredmény, és jegyezd fel a második rubrikába, az Ok címszó alá. Ezután találd ki, hogyan tudnál további fejlődést elérni ugyanezen a területen, és töltsd ki a Továbbfejlődés cím alatti rubrikát is. Végül írd fel, milyen konkrét lépés vezethet ehhez a további fejlődéshez: ez kerül majd a Következő lépés címszó alatti negyedik rubrikába.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha kitöltötted a táblázatot, vezesd át a Következő lépés oszlopban olvasható tennivalókat a határidőnaplódba. Építsd be mindegyiket a napi programodba, hogy biztosan elvégezd. Ez hatalmas lökést ad majd az életednek: céltudatosabbá válsz, és az önbizalmad is növekedni fog, minek következtében jobban teljesítesz majd a munkahelyeden is.

Cikkünk megírásában Jack Canfield és Janes Switzer A siker alapelvei című könyve segített.

A népszerű szerző, Jack Canfield a több évtizedes pályafutása során tanultakra, tanítottakra és átéltekre építve írta meg praktikus és cselekvésre buzdító könyvét, mely minden törekvő ember számára lehetővé teszi, hogy eljusson oda, ahova csak szeretne. A siker alapelvei megmutatja, hogyan növeld az önbizalmad, miként birkózz meg a hétköznapok nehézségeivel, hogyan élj tevékeny, tartalmas életet, és valósítsd meg minden álmod. A könyv, mely nem pusztán okos tanácsok gyűjteménye, azt a 64 időtálló alapelvet sorakoztatja fel, melyet a sikeres emberek mindig is alkalmaztak.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
Ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük