Elképesztő felvételek az univerzumról
Sosem látott fotók
A greenwichi Royal Observatory pályázatára idén is hihetetlen képek érkeztek. Íme, a legjobbak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az univerzum megismerése a kezdetektől foglalkoztatja az emberiséget. A bolygók, a galaxisok és a csillagok születésének, mozgásának és rendszerének megértésében jelentős szerepet játszik a Hubble űrteleszkóp, melynek megalkotása mérföldkőnek számított az űrkutatás történetében.

Hihetetlen képei magával ragadóak, ám nem csak a Hubble képes lélegzetállító fotókat alkotni. Utóbbira kitűnő példa az a néhány ezer fotó, mely a greenwichi Royal Observatory 2010-es asztrofotó-pályázatára érkezett idén.

Több ezer fotót töltöttek fel a pályázat keretében

A greenwichi Royal Observatory idén is meghirdette asztrofotó-pályázatát, melyre bárki jelentkezhetett. A pályázóknak a Flickr képmegosztó portálra kellett feltölteniük a pályaműveket július 16-ig, ez elegendő volt a versenybe való nevezéshez. Az obszervatórium ezekből a fotókból válogatott, a nyerteseket pedig szeptember 10-én hirdette ki.

Az Év asztrofotósa címet 2010-ben Tom Lowe-nak ítélte az obszervatórium, Ragyogó szálkásfenyő című képéért, mely egy elszáradt fenyőcsonkot ábrázol, mögötte a lenyűgöző fénnyel ragyogó Tejúttal. Tom Lowe ezzel a képpel egyben kategóriagyőztes is lett a Föld és űr kategóriában. Naprendszerünk kategóriában Anthony Ayiomamitis nyert teljes napfogyatkozásról készült fotójával, míg a Mély űr kategória első helyezettje Rogelio Bernal Andreo lett: fotójának különlegessége, hogy együtt látható rajta az Orion-köd és az Orion-öv.

A 2010 fiatal asztrofotósa címmel a 14 éves indiai Dhruv Arvind Paranjpye-t díjazták gyűrűs napfogyatkozást ábrázoló képéért. Az év asztrofotósát 1000 fonttal jutalmazta az obszervatórium, a kategóriagyőzteseket pedig egyenként 250 fonttal. A képekből kiállítást nyitott a greenwichi Royal Observatory.

2010 legjobb asztrofotói

Bár a pályázat lezárult, a több mint 3000 beérkezett pályamű még most is megtekinthető a Flickr oldalán, az Astronomy Photographers of the Year albumban.

Tom Lowe képe a Tejútról

Tom Lowe díjnyertes képe az elszáradt fenyőről, hátterében a Tejút csodálatos képével és a csillagokkal.

Anthony Ayiomamitis fotója a napfogyatkozásról

Anthony Ayiomamitis Naprendszerünk kategóriában lett első helyezett a teljes napfogyatkozásról készült fotójával.

Rogelio Bernal Andreo felvétele

A Mély űr kategória első helyezettje, Rogelio Bernal Andreo alkotásán együtt látható az Orion-köd és az Orion-öv.

Dhruv Arvind Paranjpye gyűrűs napfogyatkozása

A 2010 fiatal asztrofotósa címet a 14 éves indiai Dhruv Arvind Paranjpye tudhatja magáénak gyűrűs napfogyatkozást ábrázoló képéért.

Érezd át az univerzum nagyságát!

Ha nemcsak képeken vagy kíváncsi az univerzumra, hanem szívesen szemlélnéd azt úgy, ahogy a Hubble, a következő videót érdemes megnézned. Segítségével közelebb kerülhetsz annak felfogásához, hogy mekkora is az a világegyetem, melynek részei vagyunk.

Fotók: Flickr.com.

Ezt is szeretjük