8 fotó, ami megdöbbentette az egész világot

A World Press Photo évről évre hazánkba is elhozza a világ legjobb fotósainak döbbenetes felvételeit.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A World Press Photo független nonprofit szervezetként alakult meg Hollandiában 1955-ben. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon.

Ennek megvalósítása érdekében a szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét.

A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, mely évről évre hazánkba is ellátogat - az ideit október 25-ig láthatták az érdeklődők a Millenáris Teátrumban. A 196 fotóból 64 az interneten is megtekinthető a World Press Photo nyilvános archívumában.

Anthony Suau - Az év sajtófotója 2008

USA, Time

Robert Kole, a Cuyahoga megyei rendőrség detektívje március 26-án behatol egy clevelandi - Ohio állam - házba, azt követően, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlant elkobzásra ítélték, és a tulajdonosokat kilakoltatták. Azt kell ellenőriznie, hogy a lakók valóban elhagyták-e a házat, és nem maradtak-e bent őrizetlenül heverő fegyverek.

A rendőrök elővigyázatosságból fegyverrel a kezükben hajtják végre a feladatot, mivel több házat feldúltak vagy elfoglaltak a lakásfoglalók, illetve drogosok. A jelzálogjog érvényesítése és az ingatlanok visszavétele az egyre mélyülő amerikai gazdasági válság első jele volt.

Chiba Yasuyoshi - 1. díj, Emberek a hírekben kategória, egyedi

Japán, Agence France-Presse

Íjjal-nyíllal felfegyverzett maszáj harcosok ütköznek meg a kalenjin törzs tagjaival Kenya nyugati részének Trans Mara régiójában március 1-jén.

Az előző év decemberében tartott, vitatott végeredményű általános választások következtében felszínre kerültek a régi sérelmek, és fellángolt az ellenségeskedés a maszáj, kalenjin és kiszi népcsoportok között. Az ország többi részén tapasztalható villongásokkal ellentétben a konfliktusrendezést itt a régi hagyományok szellemében, szigorúan megszabott keretek között bonyolították le. Nap mint nap íjászok mérték össze tudásukat oly módon, hogy sortüzet adtak le egymásra, és csak ritkán bonyolódtak közelharcba. Azonban még így is több mint húszan vesztették életüket 2008 első két hónapjában.

Chen Qinggang - 1. díj, Vezető hír kategória, egyedi

Kína, Hangzhou Daily

Mentőcsapatok túlélőt szállítanak át Pejcsuan város egy romba dőlt épületének törmelékei között, két nappal a május 12-i földrengés után.

A földrengés, mely elpusztította Kína középső részének bizonyos területeit. Hivatalos források szerint a régi városrész 80%-a megsemmisült.

Luiz Vasconcelos - 1. díj, Hír kategória, egyedi

Brazília, Jornal A Crítica/Zuma Press

A brazíliai Amazonas államban egy nő próbál ellenállni a rendőröknek, akik ki akarják lakoltatni az illegális házfoglalókat egy Manaus városához közeli magánterületről.

A kilakoltatási végzéseket pár nappal korábban kézbesítették ki az itt élő családoknak. A manausi lakáshiány ellen tüntető házfoglalókat a két órán át tartó összecsapás után kilakoltatták.

Callie Shell - 1. díj, Emberek a hírekben kategória

USA, Aurora Photos for Time

A demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben Barack Obama szenátornak sikerült minden rekordot megdöntenie a kampánytámogatások terén, főleg azzal, hogy az interneten keresztül megszerezte a csekélyebb összeget adományozók támogatását. Obama júniusban nyerte el a demokrata párti jelölést, és november 4-én megválasztották az Amerikai Egyesült Államok 44., egyben első afrikai-amerikai elnökének.

A szenátor januárban egy iowai tornateremben kampányolt. Michelle Obama a férje vállán szunyókál utazás közben New Hampshire államban.

Zhao Qing - 1. díj, Sport kategória

Kína, China Youth Daily

Augusztusban a pekingi olimpiai játékok alatt a kínai központi televízió naponta több mint tíz csatornán sugárzott élő közvetítést az eseményekről, amit Kínában mintegy 1,1 milliárd néző kísért figyelemmel. Egy pekingi bevásárlóközpont kivetítőjén Yao Ming, Kína kosárlabdasztárja.

Carlos Cazalis - 1. díj, Korunk kérdései kategória

Mexikó, Corbis

A brazil világvárosban, São Paolóban több mint tízezer ember hajléktalan. A városi hatóságok 35 hajléktalanszállót tartanak fenn, melyekben összesen nyolcezer ember juthat éjszakai szálláshoz. Az utcán élők közül azonban sokan nem hajlandók elfogadni a hajléktalanszállókon érvényes szabályokat és közösségi szokásokat. São Paolo elegáns Jockey Clubja előtt egy, a hideg ellen magát teljesen bebugyoláló férfi alszik.

Brenda Ann Kenneally - 1. díj, Hétköznapok kategória

USA, The New York Times Magazine

Diana Jarron egyedülálló anya, akinek hét gyermeke közül négy még mindig vele lakik a New York állambeli Troy-ban. Brenda Ann Kenneally fotóján Diana otthon pihen négy gyermekével.

A World Press Photo idei pályázata minden korábbi rekordot megdöntött azzal, hogy 124 ország 5508 fotósa mérette meg magát 96 268 pályaművel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A hírekhez kapcsolódó képanyag a zsűri szerint még sosem volt ennyire direkt, ennyire élettel teli, ennyire könnyen hozzáférhető és ennyire mindenütt jelenlévő.

Ezt is szeretjük