Ekkor távozna Orbán Viktor

Érdekes kijelentés a miniszterelnöktől

Állítólag azt mondta, ha az IMF visszajön, akkor távozni fog. Egyre többen emlegetik a valutaalapot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország a bóvli kategóriába kerülhet, és egyre több szakember állítja azt, hogy vissza kellene hívnunk a Nemzetközi Valutaalapot, és legalább egy készenléti hitelre megállapodást kéne kötnünk.

A Népszabadság információi szerint viszont erre nincs esély, Orbán Viktor ugyanis ragaszkodik az IMF-mentes Magyarországhoz.

A lap úgy tudja, a miniszterelnök tervei szerint recesszió esetén új költségvetést készítenének. A cél továbbra is az, hogy a hiány 3% alatti legyen, és az államadósság folyamatosan mérséklődjön.

Orbán Viktor mindent e két célnak rendel alá azért, hogy Magyarországot ne lehessen tartósan leminősíteni, és mert nem adta fel azt a gazdaságpolitikai fundamentumot, amit a múlt héten Nagy-Britanniában, a tekintélyes London School of Economicsban tartott előadásában is hangsúlyozott: jó döntés volt a magyar kormány részéről, hogy a Nemzetközi Valutaalap "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben - írja a lap.

Ha az IMF visszajön, én el

A Népszabadságnak "befolyásos források" azt mondták: emlékezetük szerint zárt körben Orbán Viktor már korábban célzott arra: „ha az IMF visszajön, én el”.

Ezt a lap szerint az egyik fideszes politikus úgy próbálta értelmezni, hogy az IMF visszatérése esetén manifesztálódna, hogy a sajátosan magyar szabadságharcos gazdaságpolitika megbukott. És "egy IMF-hitelre szoruló ország IMF-diktátumos" megszorításon alapuló politikáját a miniszterelnök valószínűleg nem szeretné gyakorolni. Más fideszes vélemény szerint viszont nem lenne feltétlen kudarc az Orbán-kormány számára, ha az ország ismét IMF-segítségre szorulna.

Márpedig a helyzet úgy áll, hogy az IMF segítsége egyre inkább jól jönne. Ezt jelzi, hogy a hathetes kincstárjegy-aukción felkínált 50 milliárd forintnyi papírra csupán valamivel több mint 35 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, vélhetően igen magas hozamelvárások mellett. Alighanem e két fejlemény együttesen okozta, hogy az Államadósság Kezelő Központ - ÁKK - egyetlen ajánlatot sem fogadott el, vagyis sikertelen volt az aukció. Az utóbbi idők aukciói közül ráadásul nem ez az első, amelyik ilyen eredményt hozott.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az állampapírpiacon eközben tovább emelkedtek a hozamszintek: a tízéves lejáratúak esetében a referenciahozam már bőven 8,6% fölött - 27 hónapos rekordszinten - jár. A forint árfolyama az euróval szemben az eddig egyszer, 2009-ben látott 318-as szintet ostromolta, amelyet végül nem ért el, de nem is sokkal maradt alatta. CDS-árazásunk megdöntötte az idei csúcsot: a pénteki 567,4 bázispontról 584 bázispontra ugrott - számol be a Népszabadság.

Ezt is szeretjük