Képen Albert Einstein agya! Kimutatható, hogy miért volt zseni
A világtörténelem egyik legnagyobb tudósának agya most már bizonyítottan nem volt átlagos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósokat és az egész emberiséget több mint fél évszázada foglalkoztatja, vajon miben rejlett a neves tudós, Albert Einstein zsenialitása. 

Albert Einstein

Most végre napvilágra kerültek olyan információk, amelyek megmagyarázzák, mitől volt különleges a Nobel-díjas fizikus.

Kutatások és eredmények

Einstein 1955-ös halálát követően egy patológus, Thomas Harvey úgy döntött, megvizsgálja a tudós agyát, így eltávolította azt, tartósította, majd több száz apró részletre szelte, és tanulmányozni kezdte. A kutatást mikroszkóp alatt végezte, egyenként vizsgált minden darabot. Munkája során fotókat is készített, amelyek nem szokványos szögekből ábrázolják a szervet. Így olyan részletek is láthatóvá váltak, amelyek egyébként nem lettek volna azok. 

Harvey a kutatás során csak néhány eredményt hozott nyilvánosságra, a lényegesebb információkat magának tartogatta. Úgy tervezte, hogy könyvet ír a tudós agyáról, de mielőtt befejezhette volna a művet, elhunyt. A fényképek csak sokkal később, 2010-ben kerültek elő, és egy évvel később az antropológus Dean Falk csapatával együtt tanulmányozni kezdte őket.

A munkájuknak köszönhetően kiderült, hogy Albert Einstein agyának felépítése nem volt átlagos - az agykéregben található agytekervények rendszere jóval bonyolultabb a szokványosnál.

A méret és a forma átlagos

A kutatás során Einstein agyát több átlagos emberi aggyal hasonlították össze, és az is kiderült, hogy a tudós agyának formája és mérete összességében átlagosnak mondható. Ám a felépítése már kevésbé, hiszen agytekervények rendszere igen bonyolult és terjedelmes. Mivel a tudósok szerint minél nagyobb az agytekervény és minél vékonyabb a szürkeállomány, annál magasabb az ember intelligenciaszintje, ez megmagyarázhatja Einstein szellemi tevékenységének kiemelkedő mivoltát. 

Einstein agyát ki is állították

A kutató Dean Falk elmondta: - Habár Einstein agyának mérete és aszimmetrikus formája átlagosnak bizonyult, azonban a prefrontális szomatoszenzoros, elsődleges motoros, parietális, temporális és occipitális agykérgei egyedülálló szerkezetet mutattak. A szerkezetbeli eltérések magyarázatot jelenthetnek Einstein kiemelkedő matematikai képességeire.

Még a zenei tehetségének is van oka: különösen fejlett volt az agy szenzoros részének irányításáért felelős egység, mely a bal kezével függött össze.

Mik az okai?

Nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy Einsteint az ég ajándékozta meg ilyen aggyal, vagy ő maga fejlesztette ilyen szintre a képességeit. A kutatók szerint a tudós eleve jó képességeket rejtő aggyal született, amit aztán később, az idők során megtanult művelni, formálni, tovább fejleszteni. Így tulajdonképpen pont annyira a természetnek, mint magának köszönhette, hogy kiemelkedő képességű, a történelmet befolyásoló személy vált belőle.

Ezt is szeretjük