Vajon beállt a rosszul sikerült előzményfilmek sorába a legújabb Az éhezők viadala-film? Elmondjuk, hogy sikerült

A nagy sikerű disztópikus sorozat előzménye látványos, de kissé kiszámítható, Katniss Everdeen pedig nagyon hiányzik a vászonról. Kritika.

BOSS UNIT 220830 00193 R2 - Copy(1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyolc évvel az utolsó Az éhezők viadala-film után a sikersorozat újabb eleme került a mozikba, Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája címmel. A film az eredeti sorozat előzménye, 64 évvel Katniss Everdeen színrelépése előtt, a 10. viadal idején játszódik. Akkor, amikor a fiatal Coriolanus Snow próbál egyre felfelé törni és visszaszerezni ariszokrata családja hírnevét. A film alapjául ismét Suzanne Collins azonos című regénye szolgált, és az írónő producerként is részt vett a sorozat újabb darabjának megfilmesítésében. 

Kiszámítható történet, kevésbé izgalmas karakterek

Az új történet központjában tehát Panem későbbi mindenható elnöke, Snow áll, aki most még csak egy tehetséges és törekvő diák, akit a fiatal angol színész, Tom Blyth testesít meg. A barátai által csak Coryonak hívott Coriolanus épp egy ösztöndíj kapujában áll, amivel egyetemre mehetne, és visszaszerezhetné a család tekintélyét. Igen ám, de ebben az évben nem a legjobb tanuló kapja az ösztöndíjat, hanem az a diák, akinek pártfogoltja jól szerepel a tizedszer megrendezett éhezők viadalán. 

A viadal nézettsége ugyanis mélyponton van, ezért a Capitolium legjobb tanulóinak kell pártfogolni a 12 körzet kiválasztottjait. A csalódott Snow az egyik legesélytelenebb körzet, a 12. női jelöltjét, Lucy Grayt kapja meg, akit a Steven Spielberg-féle West Side Storyban Mariát alakító Rachel Zegler formál meg. Lucy Gray igen érdekes karakter, ugyanis énekes, az úgynevezett vándorzenészekből álló Covey közösség tagja. A lány már a kiválasztása során felhívja Snow figyelmét a benne rejlő lehetőségekre, miután dalra fakad a színpadon. 

A két fiatal ezek után együtt próbál meg mindent, hogy Lucy kerüljön ki győztesként a viadalon. Ez a viadal azonban még nagyon messze van Katniss biodómjától, egy csupasz és rideg vasbeton arénában zajlik. Bár itt sincs hiány izgalomban és drámai pillanatokban, a szereplők korántsem kötik le annyira a figyelmet. A női főhősből, bár kétségkívül szépen énekel,  hiányzik a Jennifer Lawrence által brilliánsan megformált Katniss átütő ereje, legyen az akció vagy érzelmes jelenet. Blyth sem bontakozik ki igazán, csupán a film harmadik, Capitoliumon kívül zajló részében, ahol nagyratörő énje fokozatosan háttérbe szorít minden mást, beleértve a szerelmet is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A látvány és a zene működik, a humor hiánya viszont nem

A legújabb Az éhezők viadala-filmben is lenyűgöző a látvány, a nagy hangsúlyban került zenei betétek pedig tényleg fülbemászóak. A komor hangulatot viszont ebben a részben semmi sem oldja, a humor pici szikráját csak az időjós és egyben a viadalt élőben közvetítő Lucretius Lucky Flickerman eleveníti meg, a későbbi Caesar Flickerman elődje. A többi karakter, így a Peter Dinklage által játszott iskolaigazgató, a Coriolanus barátját megformáló Josh Andres Rivera és a viadalokért felelős, ijesztő külsejű Viola Davis sem hoz annyi színt a vászonra, mint a Woody Harrelson-féle Haymitch. 

BOSS TRAILER 2 GRAB 18 HD C
Fotó: Courtesy of Lionsgate

A két és fél órás film, melyet a sorozat három másik részét is rendező Francis Lawrence készített, minden bizonnyal tetszeni fog a sorozat rajongóinak, bár vannak hiányosságai. Talán egy két részre bontott történetben jobban kiderült volna, hogyan és miért is lett Snow olyan, mint ahogy a későbbi részekből megismertük. A film vitathatatlan érdeme, hogy sikerült árnyalni a karakterét, és kicsit belepillantani a későbbi diktátor jellemébe, ami többek között Blyth játékának is köszönhető. 

Olvass tovább - Tényleg az év filmje DiCaprio és De Niro 3,5 órás bűneposza? Így sikerült a Megfojtott virágok

Az Oppenheimer és a Barbie után ez volt az év harmadik legnagyobb filmes dobása.

(Képek forrása: Fórum Hungary)

Ezt is szeretjük