Mától tilos az egyszer használatos műanyagok forgalmazása: itt a lista az eltűnő termékekről
A mostani tiltással a jövőben forgalomba nem hozható termékeknek mind lesz megfelelő, de környezetkímélő alternatívája.

muanyag-pohar
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Viszlát, műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó és társaik! - mondta Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalára feltöltött videóban. A kormányszóvivő a ProfiKomp Zrt. telephelyén azt nézte meg, hogyan tudják környezetkímélőbb módon feldolgozni a már nem használt és lebontható műanyag termékeket.

A videóban elmondta: a mostani tiltással a jövőben forgalomba nem hozható termékeknek mind lesz megfelelő, de környezetkímélő alternatívája, ilyenek például az élelmiszerboltokban a hálós textilzsákok vagy a papír szívószálak a műanyag helyett. - Ma már sok fából, üvegből, fémből vagy éppen papírból készült termék érhető el, amelyek használata könnyebbséget jelent majd a környezetünk számára - tette hozzá.

Július 1-től betiltanak bizonyos egyszer használatos műanyagokat

A kisfilmben megszólalt Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, aki elmondta, július 1-jével betiltják az egyes egyszer használatos műanyag termékek és az oxidatív úton lebomló műanyagokból készült termékek forgalomba hozatalát.

A tiltás olyan termékekre vonatkozik, mint például:

  • a fültisztító pálcikák,
  • az evőeszközök,
  • a műanyag tányérok,
  • a szívószálak,
  • az italkeverő pálcikák,
  • a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák,
  • a fehér habból készült ételtároló edények és italtárolók,
  • továbbá egyes könnyű műanyag zacskók.

Az államtitkár szólt arról is, hogy nemcsak az egyes egyszer használatos műanyag termékek kivezetése kezdődött meg, de ezzel szinte egyidejűleg, 2021. július 3-ától uniós szinten egységes jelölésekkel kell ezekről tájékoztatást nyújtani a fogyasztók számára. Fel kell majd tüntetni, hogy a termékek műanyagból készültek, illetve tartalmaznak műanyagot, és negatív hatást gyakorolnak a környezetre - magyarázta.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Arra biztatok mindenkit, hogy járjunk együtt a zöld úton, válasszuk a környezetbarát termékeket, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot! - mondta Steiner Attila. A videóban megszólalt Aleksza László, a ProfiKomp Zrt. vezérigazgatója, aki arról beszélt, az lenne a cél, hogy az egyszer használatos műanyag termékeket legfeljebb a fesztiválokon használjuk, otthon "felejtsük el", porcelán tányérból együnk, és utána mossuk el. - Ez lenne a cél, hogy ne termeljük a hulladékot - tette hozzá.

Kiemelt kép: Getty Images

Különös jelenetek zajlanak, mióta betiltották a műanyag zacskót

Sokan egészen meglepő tárgyakat használnak a műanyag zacskó helyett Thaiföldön. Mutatjuk a legkreatívabb ötleteket.

Ezt is szeretjük