Különös élőlények laknak a Földközi-tenger vizében: elképesztően hasznosak

A különös élőlények rengeteg műanyagtól tisztítják meg a Földközi-tengert.

tenger-műannyagszennyezés2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

- Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből - mondta Anna Sanchez-Vidal, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa, aki a tanulmány vezetője volt.

Nem csak a műanyagszeméttől tisztítják meg a tengert

A tengerifű-mezők számos feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot, és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezenkívül akadályozzák a part menti eróziót, és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

tenger-műannyagszennyezés1
Fotó: Christoph Burgstedt / Getty Images Hungary

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat. 2018 és 2019 között a szakemberek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifű-kötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák.

A cikk az ajánló után folytatódik

A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben. A szorosabb kötegek mindössze 17 százalékában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként. A kutatók mindezek alapján úgy becsülik, hogy évente nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket. A rögbilabda formájú kötegek egy része a viharok alatt sodródik ki a partra.

Tökéletesen kiválthatja a műanyagot az új csomagolóanyag: nyomtalanul lebomlik

A szerves pamutból készült, lebomló csomagolás jó alternatívája lehet a műanyag zacskóknak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük