Figyelem! Péntektől több pénz marad a havi kasszában
Ezeknek az ára csökken majd
Ezeknek a közüzemi számláknak változik az ára péntektől.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A közműszámlák egységesítését javasolja a Fidesz

A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatók, mindenki számára megérthetők lesznek a számlaképek - közölte Németh Szilárd, a kormánypárt szakpolitikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a szabályokat törvény rögzíti majd.

Mi változik?

Az egyes szolgáltatások területe különböző színekkel lesz meghatározva, valamint a betűméret is nagyobb lesz, hogy még könnyebb legyen az eligazodás. Ez a szabályozás vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is.

Lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát. A kormánypárt szakpolitikusa, Németh Szilárd a tájékoztatón emlékeztetett, hogy péntektől, november 1-jétől ismét olcsóbb lesz a háztartási energia ára, így a gázért, az áramért és a távhőért a 2012. decemberi árakhoz képest 20 százalékkal kevesebbet kell majd fizetni.

Jelezte ugyanakkor, hogy ezekkel a díjakkal Magyarország a középmezőnyben lesz európai uniós szinten, amivel szerinte nem elégedhetünk meg, mert a gáz- és az áramárak még így is az EU-átlag feletti terhet rónak a magyar családokra. Tehát bőven van indoka még egy esetleges újabb rezsicsökkentésnek - jelentette ki.

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa egyúttal arra hívta fel a gáz- és villanyóra állását havonta bediktáló fogyasztók figyelmét, hogy sok pénzt megspórolhatnak, ha még október utolsó napjaiban, azaz szerdán vagy csütörtökön bejelentik a mérőóra állását.

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy a közműszolgáltatások tervezett nonprofittá alakításával megnő majd a köztulajdonlás lehetősége, és nem lesz például annyi víziközmű- és hulladékszolgáltató, mint most.

Ezt is szeretjük