Megszüntetik az egykulcsos adót - Ez lesz helyette

Szlovákiában visszakozott a kormány, megszüntette az egykulcsos adót. Ez lesz helyette.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szlovákiában megszűnik az egykulcsos jövedelemadó januártól, a változtatást bevezető törvénymódosítást többnapos parázs vitát követően, kedden késő délután véglegesítette a pozsonyi törvényhozás.

A jogszabály-módosítás Szlovákiában a természetes személyek számára progresszív jövedelemadót vezet be, és 19%-ról 23%-ra emeli a jogi személyek jövedelemadójának mértékét 2013. január 1-jétől.

Az új adótörvény értelmében a természetes személyek jövedelmeik után két különböző adókulcs alapján adóznak majd.

Azoknak, akiknek az éves jövedelme meghaladja a havi 3310 eurónak megfelelő összeget, 25%-os jövedelemadót kell fizetniük, az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező természetes személyek azonban továbbra is az eddigi, 19%-os adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után.

Különadó a képviselőknek

Az adótörvény egy új különadót is bevezet, ez a közjogi méltóságok egy részét érinti. Ennek alapján a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő 5%-os többletadót is fizetnek majd jövedelmeik után.

A kormánypárti módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 60 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a szlovák parlament. A jogszabályhoz - csaknem egy héten át tartó vita során - több mint egy tucat módosító javaslatot adtak be, ezek többségét elutasította a kormánypárti Irány - Szociáldemokrácia parlamenti többsége.

Szlovákiában 2004-ben Mikulás Dzurinda második kormánya vezette be az egykulcsos, 19%-os jövedelemadót.

Az egykulcsos adó megszüntetésének szándékát már nem sokkal kabinetje megalakítása után jelezte Robert Fico, a közkiadások konszolidációjának szükségességére hivatkozva.

A szlovák kormány már jövőre jelentős - a GDP több mint 0.5%-át kitevő - többletbevételt remél az intézkedéstől.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az új adótörvény bírálói és a parlamenti ellenzék szerint azonban a módosítás csökkenti az ország versenyképességét, és így közvetve az adóbevételek csökkenéséhez, illetve a munkanélküliség szintjének emelkedéséhez vezethet.

Ezt is szeretjük