Megszüntetik az egykulcsos adót - Ez lesz helyette
Szlovákiában visszakozott a kormány, megszüntette az egykulcsos adót. Ez lesz helyette.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szlovákiában megszűnik az egykulcsos jövedelemadó januártól, a változtatást bevezető törvénymódosítást többnapos parázs vitát követően, kedden késő délután véglegesítette a pozsonyi törvényhozás.

Robert Fico és Orbán Viktor, fotó: MTI

A jogszabály-módosítás Szlovákiában a természetes személyek számára progresszív jövedelemadót vezet be, és 19%-ról 23%-ra emeli a jogi személyek jövedelemadójának mértékét 2013. január 1-jétől.

Az új adótörvény értelmében a természetes személyek jövedelmeik után két különböző adókulcs alapján adóznak majd.

Azoknak, akiknek az éves jövedelme meghaladja a havi 3310 eurónak megfelelő összeget, 25%-os jövedelemadót kell fizetniük, az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező természetes személyek azonban továbbra is az eddigi, 19%-os adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után.

Különadó a képviselőknek

Az adótörvény egy új különadót is bevezet, ez a közjogi méltóságok egy részét érinti. Ennek alapján a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő 5%-os többletadót is fizetnek majd jövedelmeik után.

A kormánypárti módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 60 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a szlovák parlament. A jogszabályhoz - csaknem egy héten át tartó vita során - több mint egy tucat módosító javaslatot adtak be, ezek többségét elutasította a kormánypárti Irány - Szociáldemokrácia parlamenti többsége.

Szlovákiában 2004-ben Mikulás Dzurinda második kormánya vezette be az egykulcsos, 19%-os jövedelemadót.

Az egykulcsos adó megszüntetésének szándékát már nem sokkal kabinetje megalakítása után jelezte Robert Fico, a közkiadások konszolidációjának szükségességére hivatkozva.

A szlovák kormány már jövőre jelentős - a GDP több mint 0.5%-át kitevő - többletbevételt remél az intézkedéstől.

Az új adótörvény bírálói és a parlamenti ellenzék szerint azonban a módosítás csökkenti az ország versenyképességét, és így közvetve az adóbevételek csökkenéséhez, illetve a munkanélküliség szintjének emelkedéséhez vezethet.

Ezt is szeretjük