Ha kibírod ezt a pár percet, jobb vagy, mint mások
Neked sikerül?
Egy kísérletből kiderült, sokan inkább valami negatív dolgot választanak az egyedüllét helyett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember társas lény, de azért akkor sem árt feltalálni magad, ha egyedül maradsz a gondolataiddal. Egy friss kutatásból kiderült, ez nehezebb, mint gondolnád.

Sokan inkább alávetik magukat egy rossz élménynek, mint hogy negyed órát magányos semmittevéssel töltsenek.

Egyedül a gondolatokkal

Több száz egyetemista reakcióit vizsgálták a Virginiai Egyetem kísérletében. Az alanyokat arra kérték, töltsenek el egy legalább hat, legfeljebb 15 perces időszakot egy semleges szobában, és ez alatt csak a saját fejükkel, gondolataikkal foglalkozzanak. Nem vihettek be személyes tárgyakat, telefont, semmit, ami lekötheti a figyelmüket.

Voltak, akiknek annyi volt a feladatuk, hogy kövessék a gondolataik, fantáziájuk, érzelmeik szabad cikázását, másoknak viszont előre megadott, könnyed témákról kellett elmélkedniük, mint az evés vagy a sport.

Szegények, de boldogok

Internet és más mesterséges szórakoztató alkalmatosságok nélkül is lehet boldog az ember. Íme, a bizonyíték, nézd meg képeken!

Az eredmény

A kísérlet végeztével az egyetemisták beszámoltak róla, hogy milyen volt a szobában töltött idő: az alanyok fele kellemetlennek találta a gondolkodással töltött néhány percet, elmondásuk szerint nehezen tudtak összpontosítani, függetlenül attól, hogy maguktól kellett elmélkedniük, vagy egy adott témáról gondolkodtak. Kiderült, hogy nem a dísztelen szoba okozta az unalmat, mert a kutatók megkérték a tanulókat, hogy otthon is végezzék el a gyakorlatot, de ennek eredménye nem különbözött a hivatalos próbáétól.

Inkább az áramütés

A több lépéses kísérlet során a következő fordulóban elmondták az alanyok egy részének, hogy ha már végképp nem tudnak magukkal mit kezdeni a szobában, lehetőségük van enyhe áramütést adni maguknak. Bár a vizsgálat előtt többen úgy gondolták, ha választani lehetne, inkább fizetnének, mint hogy megcsípje őket az áram, a gondolkodási idő alatt már más állásponton voltak.

Az áramütés lehetőségéről tudó 18 fiú közül 12-en, a 24 lány közül hatan éltek a felajánlással, és ahelyett, hogy csendben gondolkodtak volna, inkább enyhe áramütést adtak maguknak. A kutatók szerint ezek az alanyok inkább elfoglalták magukat valami kellemetlennel, mint hogy a saját gondolataikkal és semmittevéssel töltsék az időt.

Ezt is szeretjük