Egy kultikus koncert, amire el kell vinned apukádat!

A Fal című Pink Floyd albumot 30 év alatt nem tudta megunni a közönség. Június 22-én hallgasd meg élőben!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2011 tavaszán a Pink Floyd zenekar által teremtett Fal elindul első – és valószínűleg utolsó – európai turnéjára. Az elmúlt 30 évben ez a lehetőség szóba sem kerülhetett, hiszen a show túlságosan nagy volt ahhoz, hogy utaztatni lehessen. Napjainkra azonban az újonnan épült arénák és a turnék technikai fejlődése megoldotta ezt a problémát.

Több hónapnyi aprólékos tervezés után Roger Waters felújította az előadást, megtartva azt a csodálatos extravaganciát, amely A Falat legendássá tette – így adva át egy újabb generációnak a lélegzetelállító hang- és vizuális élményt.

A Fal

1980-ban jelent meg a Roger Waters által vezetett Pink Floyd zenekar azóta kultikussá vált második dupla albuma és első rockoperája, A FalThe Wall. Az album a magányosságról, a kommunikáció hiányáról, az elidegenedésről szól. Már megjelenésekor óriási siker volt, a legtöbbet eladott lemezzé vált, és a mai napig őrzi a helyét az öt legnagyobb példányszámot produkáló albumok között. 1982-ben bemutatták a Pink Floyd: The Wall című filmet is, melyen az album csaknem minden dala elhangzott.

2010-2011 Fal-turné

A mostani turné a Roger Waters és Pink Floyd rajongók számára egy kivételes lehetőséget jelent. Láthatják A Falat teljes egészében, élő zenekari kísérettel, speciálisan a turnéra tervezett, csúcstechnológiájú színpadi show keretében.

Az eredeti albumot is illusztráló Gerald Scarfe, aki a Pink Floyd kezdeti turnéján, majd az 1982-ben megjelent filmen is dolgozott, újra az alkotógárdát erősíti, új, művészi bábokat és felfújható tárgyakat tervezve a turnéra.

Video-ajánló

Kattints az alábbi videóra, és nézd meg a 2010-2011-es Roger Waters turné ajánlóját!

Fal-koncertek az elmúlt 30 évben

A mai napig A Falat csupán 31 alkalommal játszották színpadon, a Pink Floyd 1980-81-es amerikai turnéján, és 1990-ben Berlinben, a berlini fal leomlását ünnepelve. Ez utóbbi az egyik legnagyobb koncert volt, amit valaha rendeztek, fél millió néző látta a helyszínen, a Postdamer Platzon, és közel 100 millió ember nézte tévén keresztül a világ többi részén. A kritikák Roger Waters eme alkotását a legjobb koncertnek nevezték, amely etalonná vált az utána következő művészek számára.

A Fal akkor és most

Roger Waters azonban rámutat, hogy A Fal 2011-ben ugyanolyan fontos, mint 20-30 évvel ezelőtt, ezért a legújabb technika segítségével új élettel töltötte fel a művet. Szavaiból kiderül, hogy a mű politikai és szociális mondanivalóját egyaránt fontosnak tartja.

„Amikor ezt először csináltam, éppen csak túl voltunk a vietnámi háborún; most viszont éppen az iraki és az afganisztáni háború közepén járunk, így ez egy erős háború-ellenes üzenet. Az volt a létrejöttekor és még ma is az. A Fal új megvalósítása egyben kísérlet arra is, hogy összehasonlíthassuk a régi és a jelenlegi kínos helyzeteket, amibe a világ sodródott, és ajánljuk mindazoknak, akik kiábrándultak az elmúlt években.”

Időpont: 2011. június 22. 20:00.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna.
Jegyárak: 12.900-29.900 forint között kaphatók. Kattints a vásárláshoz!
Ezt is szeretjük