Gyilkosok vérét adták az egereknek: döbbenetesen megváltozott a viselkedésük

Létezhet ellenszer a bűnözői hajlamokra? Felettébb érdekes válaszra jutottak a kutatók.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint ismét a helyére került egy lényeges darab a "miért lesz valakiből bűnöző" kirakósban. A kísérletben norvég kutatók egerekbe fecskendezték gyilkosok, erőszaktevők és bandatagok vérét, majd kezdetét vette a megfigyelés.

Miután megkapták az antitesteket, a rágcsálók agresszívebbé váltak társaikkal szemben, és a stresszre is hajlamosabbak lettek. Ez a felfedezés hatalmas mérföldkő lehet a jövőre nézve, az alábbiakban részletesen kifejtük, hogy miért.

Agresszívvá váltak az egerek

Az oslói Akershus Egyetem Kórháza 16 személy antitestjeit vizsgálta, akiket súlyos testi sértés, valamint szexuális erőszak bűncselekményének vádjával ítéltek el. A kísérleti egerekbe adrenokortikotrop hormont, angolul ACTH-t fecskendeztek, ami egy 39 aminosavból álló peptid.

Elsődleges funkciója, hogy serkentse a mellékvesekéregben található glukokortikoidok - ilyen a kortizol stresszhormon - termelését. Az ACTH az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződik, felszabadulását pedig a stressz jelentősen fokozza. A szakemberek stimulálták az említett kortizol termelődését, magyarán beavatkoztak a stressz-szabályozó hormontermelés folyamatába.

Az még rejtély, hogy pontosan mi váltotta ki az agresszív védekezést, ezért a jövőben további vizsgálatok szükségesek. Arról nem beszélve, hogy 16 ember nem tekinthető reprezentatív felmérésnek, merthogy a szakértők szerint az ACTH valamennyiünkben megtalálható, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy valaki bűnözővé válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

"Az eddigi következtetéseink tükrében a hormon túltermelődése egyike lehet azon dolgoknak, melyek megkülönböztetik az erőszaktevésre hajlamosabb és a békés temperamentumú személyiségeket" - nyilatkozta Sergueï Fetissov, a tanulmány vezető szerzője a The Times-nak.

Nézd meg ezt is - Sorozatgyilkosok portréi

David Tesinsky hátborzongató feladatra vállalkozott: úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajna egyik börtönébe, ahol a legkegyetlenebb bűnözőket tartják fogva. Oleksiy Naumenko újságíró segítségével jutott be a harkovi létesítménybe, és egészen közeli, felkavaróan intim portrékat készített sorozatgyilkosokról.

29 emberrel végzett, most komfortosan éldegél a börtönben - Sorozatgyilkosok portréi

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük