Így értjük félre a kutyákat: a 10 legnagyobb és legveszélyesebb tévhit

A kutyák viselkedése sokkal összetettebb, mint hinnéd. Szakértők most rávilágítanak a legnagyobb téveszmékre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutya és az ember kapcsolata mintegy negyvenezer évre nyúlik vissza, ám még ennyi idő is kevésnek bizonyult, hogy négylábú barátainkat teljesen megértsük. Egy új kutatás azonban a segítségünkre lehet.

Minden blöki különálló személyiség, vagyis nem könnyű eldönteni, mi az, ami kedvükre való, és mi az, ami kevésbé. Dr. Melissa Starling és Dr. Paul McGreevy etológusok könyvet írtak a témáról, mert szeretnék jobbá tenni a kutya-gazda kapcsolatot, rövid összefoglalójukban pedig tíz mítoszról rántják le a leplet, melyek, bár tévesek, régóta élnek a köztudatban.

A kutyák szívesen osztozkodnak

Az emberek racionális lények, akiket többnyire boldoggá tesz, ha megoszthatják tulajdonukat szeretteikkel. A kutyákra ugyanez már nem vonatkozik, ezért - már amennyiben nem így lett kiskorától kezdve nevelve - még eldobás céljából sem kellene elvenni tőlük a játékokat vagy éppen a csontot.

Mindig igénylik a fizikai kontaktust

Az ölelés közkedvelt, szeretetteljes megnyilvánulás az emberek között, a kutyákból azonban - sőt, időnként a buksisimogatás is - kényelmetlen, esetleg fenyegető érzéseket válthat ki.

Az ugatás és a morgás csak rosszat jelenthet

A fenti viselkedés leggyakrabban nem fenyegetést, hanem sokkal inkább igényt jelent a nagyobb territóriumra, amitől biztonságban érzik magukat. Ezt egyébiránt akkor alkalmazzák, ha a fajtársaik nem értenek az ugatást megelőző jelekből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szívesen látják otthonunkban az idegen kutyákat

Sokan lehordják kedvencüket, ha nem köszöntik "illendően" a vendégeket, a szakértők szerint azonban ez helytelen. Mivel a kutyák a farkasok leszármazottai, értelemszerűen védik területüket a betolakodóktól, így ösztönös viselkedésüket nem lenne szabad felróni nekik.

Úgy pihennek, akár az emberek

Amíg a kétlábúak nagyra értékelhetik a tévénézést vagy a lustálkodást egy nehéz nap végén, az ebeknek az jelent valódi kikapcsolódást, ha a szabadban lehetnek, és mozoghatnak. Különösen igaz ez, ha sokat vannak egyedül.

A kitörő érzelmek a barátságosság jelei

Míg egyes kutyák cseppet sem leplezik lelkesedésüket az új arcok iránt, másokat frusztrálhat a túlzott érzelgősség, és több személyes térre vágyhatnak. Ugyanakkor a szakemberek szerint az sem ritka, hogy a kutyus barátságos gesztusokkal próbálja enyhíteni a szorongást, ami egy másik kutya vagy ember felbukkanásával jár.

Akkor közelítenek, ha játszani akarnak

A gazdikat összezavarhatja, ha kutyájuk látszólag barátságosan közelít társai felé, végül mégis morgással végződik a dolog. Ez azért lehetséges, mert ilyenkor elsősorban információt gyűjtenek, és nem kommunikációt kezdeményeznek. 

Ilyenkor, ha legtöbbször kedvelik is az idegeneket, egyik pillanatról a másikra nyugtalanná válhatnak. Dr. Starling szerint, ha ilyesmit tapasztalsz, pár perc után hívd vissza az ebet.         

Egy tágas udvar felér egy kiadós sétával

Kevesen gondolnák, de a változatosság sokkal fontosabb a kutyáknak az udvar méreténél. Ennélfogva, lehet egy terület emberi mértékkel bármilyen hatalmas, egy idő után túl ismerős, túl unalmas lesz. 

Szándékosan nem tesznek eleget a kérésnek

A kutyák nem szőrös gyerekek, vagyis nem készakarva szegülnek ellen gazdájuknak, sokkal inkább arról van szó, hogy nem értik, mit várnak tőlük, vagy éppenséggel az ösztöneik erősebbnek bizonyulnak egy adott helyzetben.

Példának okáért, ha vendégeket fogadsz, ne lepődj meg, ha kedvenced nem hallgat az "Ül!" vezényszóra, hiszen túl sok neki az új inger. Ha már a gyerekeket emlegettük, szakértők szerint ez olyan, mint elvárni egy kicsitől, hogy térden állva imádkozzon egy vidámpark bejárata előtt, miközben másra sem tud gondolni a játékon kívül.

Csak az ugatás és a morgás jelzi a szorongást

Szintén gyakori tévhit, és, bár a fenti jelek valóban a szorongás egyértelmű jelei, ezeken kívül erre utalhat még egy sor, kevésbé feltűnő panasz is: a szemkontaktus kerülése, a száj sűrű nyalogatása, a homlok, a mancs vagy az izmok gyakori megfeszítése mind azt jelzik, hogy valami nincs rendben a kutyussal.

Nézd meg ezt is: üzenettel a testén dobták ki a kutyát

Egy héttel ezelőtt elkeserítő hívás érkezett az ohiói rendőrségre: valaki séta közben talált egy ketrecbe zárt kutyát a Chillicothe parkban. Az eset már így is elég szomorú lett volna, ám a rendőröket még jobban megrázta a dolog, amikor meglátták, hogy a hófehér eb bundáját a magára hagyói telefirkálták mindenféle üzenettel.

Ezt is szeretjük