Miért félnek az egerek a banántól? Mélyen lakozó ösztön vezérli őket, hogy menekülni kell

Az egerek tényleg rettegnek a banán illatától, és nem véletlenül.

Az egér fél a banántól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Már a gyerekkönyvekből kiderül, hogy a macska a kutya elől szalad el, az egér pedig a macska elől. Olyanról véletlenül sem írtak, hogy az apró rágcsálók a banántól riadnának meg.

Pedig tudományosan vizsgált és bizonyított tény, hogy az egerek félnek a banántól - legalábbis bizonyos értelemben véve, és csak a hímek. Erről kanadai kutatók végeztek kutatást.

Az egerek félnek a banántól

Miért ijesztő a banán egy egérnek? - merül fel a kérdés. A válasz az, hogy nem maga a banán a rémisztő számukra, hanem a gyümölcsnek az illata. Erre érdekes módon jöttek rá Montreáli McGill Egyetem tudósai.

Természetesen egyiküknek sem pattant ki a fejéből, hogy megvizsgálja éppen a banán és az egér viszonyát. Más jelenséget vizsgáltak: azt figyelték meg, hogy hogyan hárítják el a nőstény egerek a hímeket, amikor éppen nem aktuális számukra a párzás, mivel kölyköket nevelnek.

Amikor kielemezték a nőstény egerek vizeletét, felfedezték benne az n-pentil acetát nevű anyagot, melynek segítségével ezek az állatok azt az üzenetet küldik a hímek felé, hogy maradjanak távol tőlük és kicsinyeiktől, vagy pedig csúnyán ellátják a bajukat. Az anyag illata hatására a hím egerek stresszhormonszintje megnő, ami arra utal, hogy érzékelik a veszélyt, és ennek hatására nem is közelítenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Miután a kutatók lejegyezték a jelenséget, felmerült bennük, hogy kipróbálják a jelenséget az n-pentil acetát egy másik forrásának felhasználásával. Arra voltak kíváncsiak, így is működhet-e a dolog. Mivel ez az anyag a banánban is jelen van - az adja jellegzetes illatát -, banánolajjal próbálkoztak, amelyet vattapamacsra csepegtettek, és az egérketrecbe helyeztek.

A kísérlet sikerült: a kutatók azt látták, hogy a banánolaj is emelte a hím egerek stressz-szintjét, tehát legalább olyan riasztó a hím egerek számára, mint az anyai feladatokat ellátó nőstények vizelete. Érdekes, hogy a banánolaj kifejezetten a szűz hím állatokat ijesztette el. A kutatók szerint a különleges jelenség egy példa arra, hogy az állatvilágban milyen összetett kommunikáció zajlik, melynek a kutatók még a töredékét sem ismerik.

Pókok nagyításban

Az egerek a banántól, sok ember pedig a pókoktól tart: nagyítva pedig olyanok, mint a Szörny Rt. című mese cuki rajzfilmszörnyei. Fotók!

Olyanok, mint a miniatűr szörnyek, mégis csodálatosak: így néznek ki a pókok egészen közelről

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük