Rejtett üzenet a világhírű festményen: ettől szorongott a művész
Ez adott ihletet Edvard Munchnek A sikoly című festményéhez.

Edvard-Munch-a-Sikoly-szemuveg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Edvard Munch a XIX-XX. század fordulóján élt norvég expresszionista festő. A világhírű művész legismertebb alkotása A sikoly, melynek üvöltő alakja a rémület, a kétségbeesés archetípusa.

Munch festészetében tetten érhető hányattatott sorsa, melyről ő maga is a következőképpen vallott: „A betegség, az őrület és a halál angyalai vették körbe bölcsőmet, és azóta is, egész életemben követnek.”

Rejtett üzenet Munch festményében

Munch festményének rémülettől görcsbe rándult alakjának titkát körülbelül annyian kutatták már, mint Leonardo da Vinci Mona Lisájának mosolyát. Sokak szerint a festmény furcsa, rémisztő fejű alakját az 1889-es párizsi világkiállításon látott perui múmia ihlette. Munch azonban jobban aggódott a jövőért, mint a múltért, és különösképpen a technikai fejődés ütemétől tartott.

Így egyes feltételezések szerint valószínűbb, hogy A sikoly központi figuráját egy ugyanezen a világkiállításon látott másik pavilonnál  látottak ihlették. A műértők szerint Thomas Edison villanykörtéjének kontúrjai köszönnek vissza a világhírű festmény fejformájánál.

Persze, a művészeti oktatás során gyakran felmerülő "Mire gondolhatott a művész?" című kérdésre mindig többféle válasz adható. Egy másik értelmezés szerint valójában nem A sikoly című festmény központi alakja sikít, hanem éppen ő az, aki a természet sikolyát hallja. Munch ecsetkezelése és az általa választott színek egy ritka, gyöngyházfényű felhőtípust ábrázolhatnak - melyek csak a sarkvidékek közelében láthatóak. Bár látványnak igazán szépek, nem pusztán víz alkotja őket, hanem előfordul bennük salétromsav és kénsav is. Tehát a feltételezések szerint világhírű alkotásában az ózonrétegre veszélyes emberi tevékenységtől való félelmét jelenítette meg a festő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Művészettörténeti mémek

A világnak valami új, valami több, valami sokkal személyesebb kell. És mi az, amivel manapság a legkönnyebb azonosulni? Úgy, bizony: a mémek!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük