Itt a tanulás jövője: már mindenki számára elérhető a különleges program
Az Edison100 dobozolt tudás helyett jövőbarát ismereteket és készségeket kínál.

vidam-kislany
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban.

Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak.

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett mától közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

Idén második alkalommal készítette el az Edisonplatform az innovatív, gyerekeket fejlesztők listáját, amely több újdonságot is tartogat: többek között jobb országos lefedettség, már óvodásoknak szóló fejlesztő programok is segítik a szülőket, valamint iránymutatás, hogy megtalálják a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör vagy éppen kompetenciák mentén.

Dobozolt tudás helyett jövőbarát tudás és készségek

Az innovatív, gyerekeket fejlesztők felkutatása és elismerése mellett az Edisonplatform arra is kíváncsi volt, hogyan látják a magyar szülők a gyerekeik jövőjét. Az Edisonplatform és Gemius közös kutatása alapján a magyar szülők toplistáján a kommunikáció, a kitartás, a problémamegoldás és az alkalmazkodókészség szerepelt, amikor arról kérdeztük őket, mire van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy jól boldoguljanak az életben, és ezek megelőztek olyan tényezőket is, mint a jó szakma vagy a tárgyi tudás.

- A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben és bármilyen váratlan, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak. Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz - és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is. Ezt a magyar szülők közül is sokan érzik. Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy megmutatjuk, hol tudják ezt elkezdeni - mondta Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

100 gyerekeket fejlesztő kezdeményezés

Idén nyolc kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve A világ és én kategória. Ez utóbbi új kategória, de kiemelten fontos. Arról szól, hogy a gyerekek tudatosan és felelősen viszonyuljanak önmagukhoz és másokhoz. Önismeretet, önbizalmat fejlesztenek, illetve érzékennyé teszik a gyerekeket mások és a világ kérdései felé, így segítik a gyerekeket megtalálni a helyüket a világban.

Az idei lista újdonságai közé tartozik, hogy már óvodásoknak szóló programokat is találhatnak a szülők a listán, hiszen az alapokat már ebben a korban is érdemes lerakni. Az Edisonplatform idén a szülőket is bevonta az innovatív és jövőbarát, gyerekeket fejlesztők felkutatásába, és 440 jelölés érkezett. A jelölések szűrése és feldolgozása után az Edisonplatform Gondolkodó Köre, szakmai közössége döntött a listára kerülésről.

Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri - Gondolkodó Kör - a lista összeállításakor.

Az idei lista 100 kezdeményezése Komáditól Szombathelyig, 187 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik az iskolai kereteken túl. Az Edisonplatform idén azt célozta meg, hogy minél szélesebb körben térképezze fel a gyerekeket fejlesztőket, hogy minél több szülő találja meg a gyermekének legmegfelelőbb lehetőséget.

Idén könnyebb is megtalálni a legjobban passzolót: nemcsak életkor, helyszín, hanem a fejlesztendő kompetencia és érdeklődési terület alapján is böngészhetnek a szülők. Az Edison100-asok a játékos tanulásra, a pozitív megerősítésre, az élményalapú oktatásra építenek, és az oktatásra nem mint a tananyag leadására, hanem közös, játékos folyamatra tekintenek.

- Jó érzés látni, hogy mennyire kezdenek elterjedni azok a módszerek, amelyekkel a tanulás jó dolog lehet, és a gyerekek igényeit tartják leginkább szem előtt. A listán nemcsak témakörét, hanem formáját tekintve is egy izgalmas tárlatot mutatunk be, táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók - mondta Barta Nikolett, az Edisonplatform operatív vezetője.

A szülők és pedagógusok is kiválaszthatják a kedvencüket

Az idei Edison100 kezdeményezéseire augusztus 6-án kezdődik a közönségszavazás. Augusztus 25-ig mindenki leadhatja a voksát szavazásban a Dívány.hu oldalán arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számukra. A szavazás lezárását követően a legtöbb voksot kapó szervezet megkapja az Edisonplatform közönségdíját. Az Edison100 díjátadóra augusztus 26-án kerül sor, amikor minden kategória legjobbját díjazza a Gondolkodó Kör és az Edisonplatformhoz eddig csatlakozott cégek képviselői.

Menő cégek a gyerekek jövőjéért

Az Edisonplatformhoz eddig 12 menő cég csatlakozott, akik segítik az Edisonplatform tevékenységét. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak: Bodor Péter az Aegontól, Szűcs Judit a Coca-Cola Magyarországtól, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, Harnisfőger Tímea a job.hu-tól, Knezevics Viktor a BP-től, Fertig Balázs a MOL Nyrt. képviselője és Nagy György a Sigma Technologytól. Csatlakozott továbbá Gazsi Zoltán az Eisbergtől, Uzsák Éva Virág a Kincentric Magyarországtól, Varga Eszter a Pannonhitel Zrt. vezetője, Sárdi Dániel a Prezi képviseletében, valamint az Arm Hungary csapata.

A Bridge Budapestről

A Bridge Budapest egy magyar vállalkozók által 2013-ban alapított nonprofit szervezet. Az alapító cégek között olyan globálisan is ismert szereplők állnak, mint a Prezi, NNG, Ustream és LogMeln. Az egyesület célja, hogy működésével fejlessze a meglévő üzleti kultúrát Magyarországon úgy, hogy összeköti, és láthatóvá teszi az értékalapon és hosszú távon gondolkodó üzleti cselekvőket: az üzleti szegmenst, a civileket és a fejlődni vágyó magánembereket, fiatalokat. Ennek keretében olyan kezdeményezéseket indított már el, mint a cégek transzparens működését elismerő Vállalható Üzleti Kultúráért, valamint a 9 és 14 év közötti gyermekeknek szóló élményalapú vállalkozási műhelyként működő Bridge Bizniscool, amely országszerte elérhető táboraival idén nyáron is.

Kiemelt kép: Getty Images

Mennyi a normális mennyiségű házi feladat?

Sokan vitatják, egyáltalán van-e szükség házi feladatra. Vannak, akik szerint felesleges teher, mások azt mondják, az, hogy a diák az órán tanultakat újra előveszi, segít beépíteni, memorizálni a tananyagot.

Ezt is szeretjük