Duplázd meg a számítógép élettartamát

Egyetlen eszközzel!

A számítógéped is megérdemli a törődést, legfőképpen azért, mert azzal az élettartamát is növelheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A számítógép élettartamát több tényező is befolyásolja. Ezek egyike a túlmelegedés, amit a több órás, folyamatos használat is okozhat, de az is, ha a ventilátora nem működik megfelelően.

A másik problémát a por jelenti - még a legtisztább lakásban is.

A számítógép védelme érdekében érdemes félévente legalább egyszer kitisztítani, a por ugyanis nemcsak a ventilátorokat képes lelassítani, de a létfontosságú alkatrészekre sincs jó hatással.

Ha rendszeresen karbantartod a számítógépedet - és nem csak a vírusvédelemről gondoskodsz, valamint arról, hogy mindig a legfrissebb programok legyenek telepítve -, évekkel hosszabbíthatod meg az életét. Ehhez ráadásul csak egy kis odafigyelés kell, na meg néhány olyan hasznos eszköz, mint például a következő három.

Télen-nyáron életmentő lehet

A processzor megfelelő hűtése létfontosságú a számítógéped szempontjából. A mai processzorok már olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy hűtés nélkül képesek elolvadni az elektromos áram hőhatása következtében. Éppen ezért, ha a beépített hűtő nem működik megfelelően, minél előbb gondoskodj egy hatékonyabb hűtőberendezésről. A gép gyári hűtőjét egyszerű kicserélni egy újra, ezt bármelyik ismerősöd megteheti, aki kicsit is ért a számítógépekhez.

Így olcsón megúszhatod a dolgot, maga a processzorhűtő ugyanis nem kerül vagyonokba. A COOLER MASTER Hyper TX 3, mely asztali gépek hűtésére lett kifejlesztve, például kiváló választás. Zajszintje 17 dB, ami nem számít hangosnak, ennek ellenére profi módon gondoskodik a processzor megfelelő hőmérsékletéről.

Ára: 4210 forint.*

A legjobb fegyver a por ellen

Ahogy cikkünk elején említettük, a por nagy ellensége a számítógép alkatrészeinek. Az asztali számítógépeket évente egyszer érdemes szervizben kitakaríttatni az élettartamuk növelése érdekében, de akár magad is megteheted otthon, csupán a számítógép házát, azaz a fém borítását kell eltávolítanod. Vannak, akik képesek porszívóval is nekiállni a gép portalanításának, ha azonban attól félsz, hogy létfontosságú alkatrészeket is eltávolítasz így a por mellett, szerezz be egy sűrített levegős spray-t.

A nagy nyomású, sűrített levegőt tartalmazó VMD spray-vel egyszerűen fújd alaposan át a gép belsejét úgy, hogy a por lehetőleg a géptől távolabbra kerüljön. Így semmiképp nem tehetsz kárt az alkatrészekben, viszont maradéktalanul eltávolítod a koszt.

15 tipp, amivel tízezreket spórolhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A spray hasznos továbbá a billentyűzet tisztításánál is, valamint olyan eszközök esetében, melyek szétszedése nem megoldható.

Ára: 1290 forint.*

Segítség a laptopoknak

Ahogy az asztali számítógépek, úgy a laptopok processzorának is szükségük van megfelelő hűtésre. Utóbbiak esetében nehezíti a dolgot, hogy az asztali gépekkel ellentétben nehezebben szerelhetők szét, és nem is biztos, hogy cserélhető a beépített hűtőrendszerük. Szerencsére ma már számtalan külső laptophűtő kapható, melyek megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a gépnek, és leveszik a terhet a laptop saját hűtőjének válláról is.

A CoolBox Cooling Pad Freezedesk bármilyen laptophoz használható. Az ezüst és fekete színekben kapható eszköz két, kikapcsolható ventilátorral rendelkezik, a hideg levegő viszont hosszanti irányú réseken áramlik ki, így egyenletesen oszlik el a laptop alján.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Elsősorban 15" méretű laptopok hűtésére ajánlják, de ettől eltérő gépeknél is használható. USB-n keresztül csatlakoztathatod a géphez, USB-jének a gépből kilógó fele viszont egy további USB-bemenetet tartalmaz, így nem vesz el szabad helyet az egértől, vagy más, csatlakoztatandó eszköztől.

Ára: 6900 forint.*

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

OLVASD EL EZT IS!

  • számítástechnika
  • számítógép

Duplázd meg a számítógép sebességét!

Ezt is szeretjük