Duplázd meg a számítógép sebességét!
Trükkök laikusoknak
Akadozik, lassú, sőt, úgy tűnik, alkalmanként le is fagy? Próbáld ki a következő, egyszerű módszereket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha elegendő memóriát tartalmaz a számítógéped, viszonylag új, tökéletesen működik a processzora, rendszeresen ellenőrzöd vírusirtó programokkal a kártékony vírusok jelenlétét, nem töltesz le felesleges szoftvereket, és olyan weboldalakra sem látogatsz, melyek kárt tehetnek a számítógépedben, nagy valószínűséggel nem kell szembesülnöd a lassúság és az akadozás problémájával.

Ha viszont laikusként csak az alapvető, felhasználói szintű tudás birtokában vagy, valószínűleg fogalmad sincs arról, mitől lehet csigalassú alkalmanként a számítógéped, és hogyan gyorsíthatnád fel.

Ezúttal olyan alapvető trükköket ismerhetsz meg, melyek segíthetnek, mégsem kell hozzájuk hatalmas informatikai tudás.

Kapcsold ki és távolítsd el a feleslegesen futó programokat!

A számítógép lassú indulását olyan programok okozhatják, melyeket alapvetően nem használsz, mégis alapértelmezett beállításként automatikusan elindulnak a Windows-zal együtt a gép bekapcsolásakor. Ezek a programok nem csupán az indulást, de a további használatot is lassíthatják. Mielőtt türelmetlenül a kikapcsoló gomb felé nyúlnál, nyomd meg egyszerre a Ctrl, az Alt és a Del gombokat. Korábbi Windows-verzióknál ekkor az adott program bezárására lehetőséget adó ablak ugrik fel, Windows XP esetében viszont a Feladatkezelő ablak, melyben több fület is találsz.

Az első fülben az aktuálisan használt programokat találod. Ha ezek közül bármit ki akarsz kapcsolni - esetleg valamelyik lefagyott, és az okoz problémát -, kattints a nevére, majd alul a Feladat befejezése gombra. Ha a háttérben futó alkalmazásokra vagy kíváncsi, a Folyamatok fülre kattints, és ott keresd meg azokat, melyek futását kikapcsolnád - a Media Player, a Skype vagy az MSN Messenger mind olyan programok, melyek a Windows-zal együtt indulhatnak. Kattints az adott fájl nevére, majd a Folyamat befejezése gombra.

Fontos!
Kizárólag olyan programokat és alkalmazásokat kapcsolj ki, melyeket ismersz. Ha bizonytalan vagy, kérd hozzáértő segítségét.

Rendszeres karbantartás és frissítések

Bizonyos időközönként rendszer-karbantartási feladatokat is szükséges ellátni, ezzel szintén sokat javíthatsz a számítógéped sebességén. Ilyen többek között a felesleges állományok törlése - például a Temporary Internet File-ok törlése -, a lomtár ürítése, illetve a töredezettség-mentesítés, valamint a lemezellenőrzés és -javítás a Start menüben található Scandisk program segítségével. Ez utóbbiakat úgy is elindíthatod, ha a merevlemez tulajdonságainál - a Sajátgépet megnyitva jobb egérgombbal kattints a merevlemez szimbólumán, majd bal egérgombbal a Tulajdonságok menüponton - az Eszközök fület választod.

A Windows és bizonyos programok - például az aktuálisan használt böngésző - frissítése is sokat számít. Mivel sok esetben utólag derül csak ki, hogy az adott szoftveren valamilyen biztonsági rés vagy egyéb hiba van, a gyártók rendszeresen lehetőséget adnak arra, hogy a Windows-on végzett javításokat, rendszerfrissítéseket és egyéb komponenseket az interneten keresztül letöltsd, és azokat a Windows-ba beépítsd. Ezeket érdemes minden alkalommal letölteni - de csak a biztonságos, a Windows által felajánlottakat -, hiszen lehet, hogy éppen a nem megfelelően működő, előző program okozta a lassulást. A frissítéseket a Programok Windows Update elemével kezdeményezheted.

Vírusok rendszeres ellenőrzése és kiiktatása

Sokszor minden körültekintés ellenére is sikerül begyűjteni valamilyen vírust. Ezek rosszabb esetben teljesen megbéníthatják a számítógépet, tönkretehetnek egyes programokat, vagy személyes adatokat küldhetnek tovább az internetre, jobb esetben foglalják a memóriát, és lassítják a gépet.

Óvakodj a trójai vírustól!
A trójai vírusok olyan alkalmazások, melyek elsőre hasznosnak tűnnek, de kártékony kódokat tartalmaznak. Kiirtásuk nem könnyű, de nem is lehetetlen. Cikkünkből megismerheted az eltávolításuk módját.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendelkezz megbízható vírusirtó programmal, mely azonnal észleli, illetve ki is irtja a kártékony vírusokat - ma már az internetről is letölthetsz ingyen is ilyen programokat - a Norton Antivírus vagy a McAfee programok tökéletesek.

Ha kiderül, hogy valóban vírusfertőzés okozta a számítógéped lassulását, de a fertőzéstől a vírusirtó programmal sem sikerül megszabadulnod, töröld a beteg állományt, hiszen megtartásával a még ép programjaid is veszélyeztetve vannak, ráadásul a számítógéped továbbra is használhatatlanul lassú marad.

Cikkünk megírásában Bártfai Barnabás Hogyan kezdjem? című könyve segített.

Ezt is szeretjük