Az igazi Drakula gróf írta a levelet, amit már tudósok vizsgálnak: történelmi jelentősége van

Tudósok vizsgálják a rettegett uralkodó egyik levelét, hogy kideríthessék, hogyan élt.

Drakula gróf levelét vizsgálják a tudósok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudósok vizsgálják a rettegett uralkodó egyik levelét, hogy kideríthessék, hogyan élt. 

Ehhez történelmi biomolekulákat vontak ki a levél papírjából, ami segíthet kideríteni, hogy milyen állapotban volt a férfi a levél megírásának pillanatában. 

Drakula gróf levelét vizsgálják a tudósok

A Drakula grófként, vagy Karóbahúzó Vladként is ismert III. Vlad egy havasalföldi fejedelem volt a 15. században, aki a kegyetlen cselekedeteiről híresült el. Az uralkodó személye Bram Stoker Drakula című, 1897-es regénye miatt lett az egész világon ismert. A könyv címszereplőjét Vlad ihlette.

Bár a könyvbeli Drakula gróf egy kitalált személy, és a valódi III. Vlad nem volt tényleges vámpír, az uralkodó szörnyű tetteiről így is rengeteg legenda szól. A Dracul gúnynevet például állítólag az oláh alattvalóitól kapta. A szó románul ördögöt vagy sárkányt jelent. III. Vlad alakját még mindig rengeteg rejtély övezi. Egy új kutatás azonban segíthet kideríteni, hogy hogyan élt az uralkodó. 

A tudósok biomolekulákat vontak ki a fejedelem egy 1475-ös leveléből, amitől azt remélik, hogy teljes képet ad majd arról, hogyan élt a valóságban, írja azIndex a Daily Mailcikke alapján. 
GettyImages-1221381706
Fotó: Posnov / Getty Images Hungary

Az említett levél 1475. augusztus 4-i keltezésű, és egy olyan férfi írta a nagyszebeni polgároknak, aki a szövegben magát Havasalföld hercegének nevezi. Tájékoztatta a város lakóit, hogy hamarosan ő is ott fog lakni. Alul pedig ott szerepel az aláírása is: Vlad Drakula, írja a cikk.

A kutatással foglalkozó tudósok, Gleb és Svetlana Zilberstein azt remélik, hogy a levélből kinyert biokémiai nyomok új, ez idáig ismeretlen részleteket fognak feltárni az uralkodó életéről. A levélen talált nyál, ujjlenyomatok és verejték a tudósok szerint betekintést engedhet a hírhedt uralkodó életébe, és nemcsak a férfi fizikai felépítéséről, de az életmódjáról, az egészségéről és a táplálkozásáról is információkkal szolgálhat majd. 

A Kazahsztánból származó tudósok beszámoltak róla a The Guardiannek, hogy pontosan azon a napon vettek kivonatot a levélről, amikor 125 évvel azelőtt megjelent Bram Stoker regénye Drakuláról. Drakula biomolekuláinak kinyerése után a szakemberek állítása szerint egész éjjel vihar tombolt, és villámlott, ráadásul még a kutyák is hangosan ugattak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Gleb és Svetlana Zilberstein meg fogják vizsgálni az uralkodótól származó biokémiai nyomok összetételét és korát. Főleg a fehérjékre és a metabolitokra fognak fókuszálni, a fehérjék ugyanis a DNS-sel ellentétben főleg az emberek egészségéről, életmódjáról, táplálkozásáról és szokásairól adhatnak pontos képet.

A kutatók nem most először végeznek ehhez hasonló kísérletet, korábban Mihail Bulgakov író A Mester és Margarita című regényének kéziratát is hasonló módon tanulmányozták. A lapon morfiumot és vesebetegségre utaló fehérjéket találtak, bizonyítva ezzel, hogy  Bulgakovnak vesefájdalmai voltak a kötet írása közben, aminek enyhítésére gyógyszert szedett, fogalmaz az Index. 

E falak között élte napjait Vlad Tepes, a valóban élt Drakula gróf: pillants be a misztikus Poenari kastélyba

A Poenari vár mellett ma is élethű, karóba húzott bábuk sorakoznak.

E falak között élte napjait Vlad Tepes, a valóban élt Drakula gróf: pillants be a misztikus Poenari kastélyba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük