Egekbe szökik idén a fagyi ára: ennyit fognak kérni egy gombócért

Nagyon megdrágul idén a fagylalt: mutatjuk, mennyibe fog kerülni.

Drágul a fagyi
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rég elmúlt már az az idő, amikor a fagyizás olcsó programnak számított: most már ott tartunk, hogy ha egy négytagú család fagylaltozásra szánja el magát, ritkán ússzák meg ötezer forint alatt. Megdrágultak az alapanyagok, az energiaárak az égbe szöktek, és a dolgozók bérén is folyamatosan emelni kell - mondták el a megkérdezett cukrászok a Kisalföldnek.

A Dunanántúlon éppen ezért várhatóan 600-650 forintba fog idén kerülni egy gombóc fagyi. Az évek óta töretlen, meredek áremelkedés már a fogyasztási szokásokon is meglátszik. Bint Dóra, a győri Bécsi kávéház tulajdonosa a lapnak elmondta: bár a törzsvendégeik megmaradtak, már nem járnak naponta, inkább csak hetente egyszer-kétszer, és akkor is csak egy-két gombóc fagyit vásárolnak, nem hármat.

A sütemények ára nem változik

A megkérdezett cukrászok a sütemények árán nem terveznek drasztikusan emelni, pedig az alapanyagok - a liszt, a tojás és a csokoládé - árai továbbra is meredeken nőnek. Ez nem jelenti azt, hogy a süti olcsó lenne, hiszen ma már nem ritka, hogy 1000-1200 forintot elkérnek egy szeletért, de ennél feljebb nem terveznek menni.

A korábban olcsó, filléres fagylalt ára az utóbbi években soha nem látott ütemben emelkedett. 2022-ben egy gombóc ára 400-450 forint között mozgott, ez 2023-ban 440-520 forint közé nőtt. Az alapanyagok drágulása egész Európában érezteti a hatását, így mindenhol hasonló drágulásra lehet számítani.

Kép: Wirestock / Getty Images

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

 

Ezek voltak a legnépszerűbb streetfoodok 130 évvel ezelőtt: Deák Ferenc medvét etetett a kedvencével

Sokkal ma is találkozhatsz.

Elolvasom
Ezt is szeretjük