5 utolsó pillanatban hozott döntés, ami megváltoztatta a történelmet: tragédiákat és sikereket is okoztak

Valószínűleg teljesen más lenne a világ, ha ezek a döntések nem születnek meg.

Döntések az utolsó pillanatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az életünk lényegében döntések sorozata, amiket sokszor rajtunk kívül álló körülmények is befolyásolhatnak, de a mi választásaink is drasztikus változásokat idézhetnek elő.

Pont ezért a legtöbb fontos, akár a történelmet is meghatározó döntést alaposan elterveznek, megbeszélnek, és átgondolnak, de van, hogy az utolsó pillanatban mégis minden megváltozik, és egy teljesen más végkifejlet lesz belőle. Ezek okozhatnak sikereket, de akár tragédiákat is, és sokszor nem is gondolnánk, az eddigi történelmet mennyi ilyen spontán döntés határozta meg.

Ismert emberek, akiknek sorsát az utolsó pillanatban hozott döntés változtatta meg

Számos ismert és történelmileg fontos ember van, akiknek életét teljesen megváltoztatta, hogy a jól átgondolt tervekhez képest máshogy döntöttek. Ilyen volt Martin Luther King is. A polgárjogi aktivista a feketék elfogadásáért és a megkülönböztetés ellen harcolt a ’60-as évek Amerikájában, 1963. augusztus 2-án, Washingtonban egy felvonuláson pedig elhangzott legismertebb, azóta legendássá vált mondata, amely a „van egy álmom” felütéssel kezdődik.

utolsó-pillanat4
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Ez az ikonikussá vált rész azonban nem volt benne az előre megírt beszédében, az aktivista improvizált, miután a híres gospelénekesnő, Mahalia Jackson azt kiabálta be a tömegből, hogy „Mesélj nekik az álmodról!” Martin Luther King ezután nem az előre megírt szöveget olvasta, hanem teljes szívéből beszélt egy sokkal elfogadóbb világról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Theodore Roosevelt életét is egy gyors, ám annál fontosabb döntés változtatta - és mentette - meg. Az Egyesült Államok 25. és 26. elnöke ismert volt heves, szenvedélyes beszédeiről, ami nemcsak támogatást, hanem ellenérzést is kiváltott egyesekből. 1912-ben, amikor újra elindult az elnökválasztáson, írt egy ötvenoldalas beszédet, amit egy gyűlés előtt összehajtva a mellzsebébe rakott. Ekkor egészen közelről rálőttek, ám a papírok felfogták a golyót, és csak kisebb sérülést okozott neki, így csak azután szállították kórházba, hogy megtartotta közel egyórás beszédét.

Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt
Fotó: Library of Congress / Getty Images Hungary

Egy másik ismert ember, a legendás rock’n’roll úttörő, Buddy Holly utolsó pillanatban hozott döntése már sajnos nem végződött ilyen pozitívan. A 22 éves zenésznek Iowában volt koncertje, ahonnan eredetileg busszal mentek volna tovább a szomszédos államba, Minnesotába fellépni. Mivel a busz kényelmetlen volt, és mosni is szerettek volna, ezért Buddy Holly nem sokkal az indulás előtt meggyőzte a többieket, hogy béreljenek repülőgépet, így marad idő a ruhákat kitisztítani és pihenni is. A havas időben a repülőgép a felszállás után nem sokkal lezuhant, és az énekes, valamint zenésztársai is azonnal meghaltak.

A Titanic tragédiája is egy rossz döntésen múlt

Az elsüllyeszthetetlennek tartott hatalmas gőzhajó, a Titanic tragédiáját valószínűleg mindenki ismeri, hiszen ez volt az emberiség egyik legszörnyűbb tengeri balesete. 1912. április 14-én a hajó teljes sebességgel száguldott New York felé, hiszen szerették volna, ha szenzációként éri a sajtót a gyorsasága, de emiatt figyelmen kívül hagyták a jégjelentéseket. Azonban nemcsak ez a döntés volt az, ami meghatározta a tragédiát.

utolsó-pillanat2
Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

A másodtiszt, David Blair a hajó próbaútján még a Titanicon volt, ám nem sokkal a tényleges indulás előtt eltávolították a pozíciójából, ami akkor nagy csalódottsággal töltötte el. Távozásakor elfelejtette átadni a kulcsot, ami egy olyan szekrényt nyitott, amiben a távcső volt, így a legénység tagjainak a saját szemükkel kellett figyelniük, hogy van-e jéghegy a közelben. Sokak szerint ez a kulcs akár megmenthette volna a Titanicot a tragédiától. David Blair nyolcvanéves korában hunyt el, a kulcs pedig egy aukción több mint 35 millió forintért kelt el.

A szovjet légvédelmi erők alezredesének, Sztanyiszlav Petrovnak és utolsó pillanatban hozott döntésének viszont nagyon sokat köszönhet a világ. A II. világháború után is nehéz évek kezdődtek a hidegháborúval, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió hadban álltak egymással, és folyamatosan fenyegette a világot a rakétaválság és a nukleáris összecsapás. Az alezredes 1983-ban a szovjet műholdmegfigyelő központ föld alatti parancsnokságán dolgozott, amikor a berendezések riadót fújtak, hogy amerikai nukleáris rakéták közelednek feléjük.

Sztanyiszlav Petrov 2004-ben
Sztanyiszlav Petrov 2004-ben
Fotó: Scott Peterson / Getty Images Hungary

Petrov ahelyett, hogy teljesítette a parancsot, és válaszul kilőtte volna a szovjetek rakétáit, inkább nyugodt maradt, és a saját megérzéseire hallgatott. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen kiderült, hogy hamis riasztások voltak, ezzel pedig az alezredes egy hatalmas katasztrófától mentette meg nemcsak a Szovjetuniót, hanem a világot is.

Teljesen hétköznapinak tűnnek ezek a fotók, mégis sötét titkokat őriznek: felkavaró a történetük

Kedves, családi képek és vidám emberek szerepelnek az ártalmatlannak tűnő képeken, a valóság azonban sokkal sötétebb a látszatnál.

Teljesen hétköznapinak tűnnek ezek a fotók, mégis sötét titkokat őriznek: felkavaró a történetük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük