Nagy változás jön a magyarországi dohányboltokban: sokan nem örülnek neki

Ez a piaci szereplők problémája az új jogszabállyal.

B RKL20220308015
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új rendelet megváltoztatná a dohánytermékek elhelyezését a magyarországi dohányboltokban.

A piaci szereplők szerint pontosítani kéne a jogszabályt, vagy végrehajtási útmutatót kéne adni az érintettek számára.

Dohánybolti változás

Az új rendelet szerint 2024. január 1-jétől a dohányboltokban a pultvonal feletti területen csak dohánytermékek számára lehet megjelenítési lehetőséget biztosítani, írja a24.hu

A piaci szereplők szerint pontosítani kéne a jogszabályt, mert az nem egyértelmű, hogy a trafikokban értékesíthető nem dohánytermékeket, például alkoholt, üdítőket és energiaitalokat hogyan kell ezután az üzletben elhelyezni. 

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke, Lengyel Antal elmondta a 24.hu-nak, hogy a dohánytermékek forgalmába azon termékek tartoznak bele, amelyek akár csak részben is dohányt tartalmaznak. Ilyenek a cigaretta, cigarettadohány, szivar, szivarka, pipadohány, más fogyasztási dohány, illetve a füst nélküli dohánytermékek és az új dohánytermék-kategóriák.

GettyImages-683866177
Fotó: Cludio Policarpo / EyeEm / Getty Images Hungary

Lengyel Antal rámutatott, hogy a határozat mostani megfogalmazása szerint a dohányt nem tartalmazó öngyújtó, hevítőkészülék, cigarettahüvely, cigarettapapír és dohányzási célú gyógynövénytermékek sem helyezhetők el a pultvonal felett.

A szakember szerint a jogalkotói szándék valószínűleg nem arra irányult, hogy ezek a termékek eltűnjenek a pultvonal feletti területekről a trafikokban. A szövetség szerint ennek tisztázása érdekében vagy az előírást kéne pontosítani, vagy végrehajtási útmutatót kéne kiadni az érintettek számára.

Tényleg egészségesebbek a füstmentes dohánytermékek? Így vélekedik róluk a tüdőgyógyász

Az innovatív, füstmentes dohánytermékek megítélése vegyes. Hogyan vélekedik róluk a tüdőgyógyász?

Borítókép: MTI/MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezt is szeretjük