Tudod, mi a déja vu ellentéte? Nagyon érdekes az érzés és a szó is

A feketének a fehér, az igennek a nem: de vajon tudod, mik az ellentétei a következő, ismert fogalmaknak?

Ugyanúgy, ahogy létezik szinonimaszótár, ellentétszótárt is találsz akár online, akár a könyvtár polcán. A legalapvetőbb fogalmi ellentétpárokat biztosan ismered: szimpatikus és antipatikus, pozitív és negatív, introvertált és extrovertált.

Nem olyan közismert, de a deja vu-nek ugyanúgy van ellentéte, mint a placebónak, és eukatasztrófa alatt sem az Unió csődjét értjük. Az alábbiakban öt érdekes, ritka ellentétpárt mutatunk, melyeknek egyik tagját rendszeresen használjuk, a másikat viszont a legtöbben még nem is hallották.

Deja vu - jamais vu

A deja vu-t azokra a helyzetekre használjuk, amikor egy új szituációt úgy élünk meg, mintha az korábban megtörtént volna. Legyen az egy személy, egy apró momentum: ismerősnek hat, pedig az agyaddal tudod, hogy még nem fordulhatott elő. Legvalószínűbb magyarázata, hogy valamiért megcsúszik a megélt élmény feldolgozása, így az agyban nem tudatosul azonnal, hanem egyből az emlékek közé sorolódik, és csak ezt követi a szituáció megélése. A jamais vu szó szerint fordítva "sosem láttam", és arra a furcsa, meghatározhatatlan érzésre használható, amikor tudod, hogy már - akár többször is - megtörtént eseménnyel van dolgod, mégis, teljesen idegennek és újnak érzékelsz mindent vele kapcsolatosan.

Anonymus - onymus

A névtelenség ellentéte logikusan a személy konkrét neve lenne: de használhatod az onymus kifejezést is abban az esetben, amikor teljes bizonyossággal tudod, ki az, mégsem nevezed nevén a szóban forgó személyt.

Katasztrófa - eukatasztrófa

A befolyásolhatatlanul és váratlanul bekövetkező dráma ellentéte a hirtelen, előjelek nélkül lejátszódó happy end. A kifejezés Tolkien által vált közismertté: gondolj csak A Gyűrűk Urára, ahol a lehető legsötétebb végkifejletből végül mégis a jó került ki győzedelmesen. A világháborúk táján népszerű kifejezés egyfajta reményt nyújtott a katonáknak: bármilyen kilátástalan helyzetből van esély a felemelkedésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Optimális - pesszimális

A kedvező körülményekre gyakran használjuk az optimális kifejezést: ellentéte viszont nincs a köztudatban, pedig, ahogy az optimistával szemben áll a pesszimista, úgy az optimális negatív formája is létezik: ez a pesszimális. Alkalmatlan, hátrányos tényezőket jelöl. 

Placebo - nocebo

A placebo hatást több orvosi kísérlet is vizsgálta, melyek során az érintett betegeknek hatóanyag-tartalom nélküli gyógyszert adtak be: amire meglepő módon a páciensek állapotjavulásról számoltak be. Többféle formája létezik, egyikben az ápoló tudja, hogy mikor ad valódi, és mikor hatástalan szert, így lehetséges, hogy tudja befolyásolni a beteget. A duplán vak teszt során még maga a személyzet sem tudja, hogy épp gyógyszert ad-e be: a placebo hatás viszont ebben az esetben is megfigyelhető volt. A nocebo szintén hatóanyag nélküli kezelésre adott reakció, de a latin fordítás szerinti "ártok" kifejezés nemhogy az állapot javulásával járna, hanem épphogy romlással.

Nézd meg ezt is -  Miért nem jut eszedbe a szó, ha már a nyelveden van?

Biztos veled is előfordult már, hogy ott voltál egy beszélgetés közepén, vagy éppen egy történetet meséltél el társaságban, és egyszer csak, minta egy fekete függönyt húztak volna az agyad elé. A nyelveden volt a szó, mégsem ugrott be. Itt a magyarázat a jelenségre.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük