8 különös koponya, és mindegyik emberi: miért deformálták teljesen el egyesek?

Több kontinensen is kerültek elő deformált koponyák régészeti feltárások során.

Deformált koponyák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koponyadeformálás szokása ősidőkre nyúlik vissza, és kontinenseken átívelően jelen volt a világban: Amerikából, Európából és Ausztráliából is kerültek elő deformált koponyacsont-maradványok. A világ egyes tájain ma is szokás a koponyadeformálás.

Hogy az eljárás sikeres legyen, a koponya megszilárdulása előtt, 1-7 hónapos kor között volt szükség a koponya formálására. Lapították, kúposították, vagy épp megnyújtották, népcsoportonként más formájúra. Az eljárásban különféle eszközöket, bőr- és textilkötéseket, fatáblákat használtak. A koponyadeformálás szolgálhatott a hovatartozás jelölésére, de társadalmilag előnyösebb helyzetet is biztosíthatott azoknál a népeknél, ahol a nyúltabb koponyájú embereket magasabb rangúnak, okosabbnak, illetve a szellemvilághoz közelebb állónak tartották. Koponyadeformálás történhetett esztétikai megfontolásból is, ha egy bizonyos koponyaformát szebbnek találtak a természetesnél. 

8 különleges koponya

Bár mind emberi, egyik-másik koponya egészen másképp néz ki, mint a természetes formájú. A következő képeken érdekes leleteket és rövid történetüket ismerheted meg.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ezt is szeretjük