6 ok, amiért különleges vagy, ha decemberben születtél - A tudomány szerint

Kutatók szerint roppant szerencsés az a baba, aki a decembert választja világrajöveteléhez.

december cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A decemberi születésnaposokat gyakran sajnálják, mondván, elég nagy hátrányt szenvednek, amiért világrajövetelük napja egybeesik a karácsonyi időszakkal. Egyrészt, mert a nagy készülődést nehéz összeegyeztetni a szülinapi bulival, másrészt sokan szeretik egyben letudni az ajándékokat.

Tudományos oldalról szemlélve ugyanakkor már teljesen más a helyzet, így hátrány helyett sokkal inkább előny a decemberi születés. Persze, nem kell mindent szentírásnak venni, de, ha a te születésnapod is erre az időszakra esik, joggal érezheted magad különlegesnek.

A decemberi születésűek tovább élnek

A Journal of Aging Research szaklapban publikált tanulmány szerint az év utolsó hónapjában születetteknek - statisztikailag legalábbis - nagyobb az esélyük arra, hogy megéljék, sőt, akár évekkel meghaladják a százéves kort. 

Az átlagosnál kedvesebbek és életvidámabbak

Amerikai egyetemisták közreműködésével végzett kutatás során megállapították, hogy a születésnapjukat decemberben ünneplők kedvesebbek, keveset panaszkodnak, és alapvetően derűlátóbbak más hónapok szülötteinél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Korai ébredők

Szintén egy korábbi tanulmányban 1584, olasz és spanyol ajkú egyetemistával kérdőívet töltettek ki lefekvési és ébredési szokásaikkal kapcsolatban. Születési hónapjuk megadása után pedig a résztvevőket négy csoportra osztották: kiderült, hogy a decemberi születésűek jellemzően pacsirtatípusok, és korábban is nyugovóra térnek a nyáron születettekhez képest.

Több köztük a balkezes

Legalábbis a Bécsi Egyetem kutatása szerint, mely 13 ezer felnőtt részvételével készült: a nők 7 és fél, míg a férfiak 8,8%-a balkezes volt, közülük pedig mindannyian november 1. és január 1. között születtek.

Melyik napon születnek a legtöbben? Amitabh Chandra, harvardi közgazdász összegyűjtötte az 1973 és 1999 közötti születési adatokat az Egyesült Államokból: kiderült, hogy a leggyakoribb születésnap szeptember 16. Mivel ez az év kilencedik hónapja, nem túl meglepő, hogy a fogantatás szilveszter környékére esik. Ha kíváncsi vagy, hogy a te születésnapod mennyire számít gyakorinak, ebből a táblázatból kikeresheted.

Utolsókból lesznek az elsők

Sok szülő aggódik, hogy gyermeke az óvoda vagy az iskola legfiatalabb korcsoportjába kerül, ez azonban egyáltalán nem akadály, sőt! A The New Yorker cikke több kutatás eredményét összegzi, melyek során bebizonyosodott, hogy, mire a gyermek egyetemre megy, képességeit tekintve megelőzheti társait.

Gyakran választanak fogorvosi pályát

Természetesen ez nem szentírás, sokkal inkább érdekesség, amire a Guardianen bukkantunk. A felmérésben 19 karrier szülötteit vizsgálták, a decemberi születésnaposok között pedig jóval több fogorvos szerepelt más hónapokhoz képest. A tesztből az is kiderül, hogy a januári születésűek gyakran foglalkoznak adósságkezeléssel, míg a nyáriak inkább a kőműves szakma felé kacsintgatnak. 

Karácsonyi hírességek 

Aki karácsony táján született, sokszor nem érzi fairnek, hogy a két legnagyobb ünnep összecsúszik az életében. Legyenek bármennyire gazdagok, biztos, hogy a hírességeknek is eszükbe jutott már, hogy eltolnák a szülinapjukat. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük