7 dolog, amit soha ne mondj egy interjún, ha szeretnéd, hogy visszahívjanak
Tuti tippek szakértőktől, akik mindent tudnak az interjúkról. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember számára az álláskereséskor az interjún való szereplés jelenti a legnagyobb kihívást. Mindenre fel kell készülni, beleértve az esetleges fura kérdéseket is.

Te sem akarsz semmi oda nem illőt kifecsegni magadról, amivel mindent elronthatsz? Ennek elkerülése érdekében a cvonline.hu állásportál összegyűjtötte neked azokat a kifejezéseket, amelyeket jobb elkerülni az interjún.

1. Nagyon izgulok

Semmi baj nincs azzal, ha az ember izgul. Természetes dolog ilyenkor, hogy kellemetlenül érezed magad, azonban ne közöld ezt az interjúztatóval. A feladatod ilyenkor az, hogy magabiztosságot és profizmust tükrözz. Nem szerzel jó pontot, ha beismered az idegességedet, és arra fogod, ha elhibázol valamit.

2. Őszintén, nem sokat tudok a munkáról, azt reméltem, önök majd mesélnek róla

Ez egy nagy álláskeresői hiba, mellyel elvágod magadtól a lehetőséget. A munkáltatók sok időt szánnak az interjúztatásra, és azt várják, hogy a jelöltek eléggé felkészültek legyenek, és meg tudják magyarázni, miért jelentkeztek az adott pozícióra. Máskülönben csak az időt pazarolod egy olyan állásért, amit nem is biztos, hogy valóban szeretnél.

Fontos része az interjúnak, hogy álláskeresőként is tegyél fel kérdéseket, azonban ne kérdezz olyat, amit tudnod kellene az álláshirdetésből, vagy amit elolvashattál volna a cég weboldalán.

3. Borzalmas volt a volt főnököm, kollégám, ügyfelem

Előfordulhat, hogy az interjúztató arra kér, mesélj a korábbi munkahelyedről és az ott dolgozókról. Ilyenkor azonban ne mondj rosszat senkiről, még ha egy förtelmes főnökkel is volt dolgod. Nem professzionális, ráadásul aggodalomra ad okot az interjúztatónak, hogy később róla miket mondanál.

4. A legnagyobb gyengeségem - ami közvetlenül kapcsolódik a munkához

A Melyek az ön gyengeségei? kérdés gyakran előfordul az interjúztatás során. Erre a kérdésre nincs tökéletes válasz, van azonban olyan, amelyet jobb elkerülni. Ne mondj olyat, ami hatással van arra, hogy jól végezed-e a munkádat. Például ha a pozíció kreativitást igényel, és a gyengeségednek azt tünteted fel, hogy kreativitásból jócskán híján vagy, akkor bizony nem kerülsz az esélyesek közé. Válassz egy olyan gyengeséget, ami nem kapcsolódik a munkavégzéshez, és említsd meg, hogyan dolgozol a fejlesztésén.

5. Trágár kifejezés

Noha a káromkodásra sok helyen ma már annyira nem figyelnek fel, mint korábban, egy interjún azért még sem jó pont, ha bizonyítod úgy is tudsz beszélni, mint egy kocsis.

6. Egy pillanat, ezt mindenképpen fel kell vennem

Bármennyire is egyre inkább életünk részét képezik a telefonok, egy interjún mindenképp némítsd le a telefonodat. Nagy illetlenségnek számít még, ha hangosan csörög, netán az illető fel is veszi az interjúztatás közben!

7. A család az első

Igaz, ami igaz, a legtöbb embernél ez így van, azonban ezt nem kell kiemelni egy állásinterjún. Valószínűtlen, hogy ezzel rokonszenvet keltesz az interjúztatóban, még akkor is, ha kifejezetten egy állítólag családbarát munkahelyre pályáztál.

Álláskereséssel kapcsolatban további hasznos információkat a cvonline.hu blogoldalán találhatsz!

Ezt is szeretjük