Cukorbeteg vagy? Újabb módosítások a támogatásban
Az államtitkárság enyhít a feltételeken, a gyerekektől nem vonják meg a támogatást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Módosul a cukorbetegek inzulinkezelésével kapcsolatos szabályozás - közölte az egészségügyi államtitkárság. Mint írják, a kormány hivatalos honlapján megjelent jogszabálytervezet elfogadása lehetőséget ad az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítására az egyes típusú cukorbetegeknél - beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is -, továbbá a korábbi szabályozásnak és a jelenlegi módosításnak köszönhetően a diabéteszes betegek eredményesebb kezelése tovább folytatódhat.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2012 júliusától szakmai egyeztetést követően módosította az analóg inzulinok társadalombiztosítási támogatásának és rendelhetőségének szabályait. Az ágazati vezetés megvizsgálta a változást követő első félév adatait, és a szakmai szervezetek gyakorlati tapasztalataihoz igazodva a szabályozás további pontosítását javasolja. A módosított jogszabály a közigazgatási egyeztetést követően várhatóan május folyamán lép hatályba.

A gyermekeknél változtatnak

A jogszabálytervezet az érintett rendelkezések három lényeges ponton történő változtatására tesz javaslatot - közölte az államtitkárság. Az első, hogy az egyes típusú cukorbetegeknél - beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is - a jogszabálytervezet szerint lehetővé válik az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítása.

A második, hogy a kettes típusú cukorbetegek esetében a szabályozás rugalmasabbá válik azzal, hogy a kiemelt támogatás fenntartásához a vércukorszint meghatározására jellemző értéknek három mérés közül két esetben szükséges a nemzetközi adatok alapján elvárt 8%-nál alacsonyabb érték elérése és megtartása.

Ennek az értéknek eddig mindkét mérés esetében 8% alattinak kellett lennie. A 8%-nál alacsonyabb glikált-hemoglobin-szint elérésével biztosítható a megfelelő szénhidrátanyagcsere-kontroll, amely a szövődmények kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti.

A harmadik pedig, hogy a kettes típusú cukorbetegek esetén a tervezet módosítani kívánja továbbá azokat a rendelkezéseket is, amelyek a célérték elérésének esetleges elmaradása miatt a támogatási mérték változására vonatkoznak.

A módosítás értelmében, amennyiben sikerül elérni a célértéket, a beteg számára ismét 100%-os támogatással lesz rendelhető az analóg inzulin készítmény, és ez már fél év leteltével is lehetővé válik a jelenleg előírt egy év időtartammal szemben.

Jó sokan pórul jártak

Az államtitkárság rendelkezésére álló adatok alapján megállapítható, hogy a 2012. évi szabályozás előtt az analóg inzulint alkalmazó diabéteszes betegek 50%-a nem érte el a megkívánt célértéket. A szabályozás bevezetését követő első félév szakmai elemzései alapján ez ma már mindössze 20%-ukra igaz. Az államtitkárság előrelépésnek tekinti ezt az eredményt, hiszen a betegek jelentős részénél kontrolláltabbá vált a cukorbetegség. A szabályozás jelen pontosításával remélhetőleg tovább javul a megfelelő szénhidrátanyagcsere-értékekkel rendelkező betegek aránya - zárul a közlemény.

Ezt is szeretjük