Két kölyökkel gyarapodott a Szegedi Vadaspark egyik legkülönlegesebb családja

Csupaszpofájú tamarinok Magyarországon csak Szegeden láthatók.

tamarinok
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csupaszpofájú tamarinok születtek a Szegedi Vadasparkban, a hathetes ikerpárt a látogatók is megfigyelhetik, amint apjukba kapaszkodnak - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Spike és Marilia, egy angliai és egy holland állatkertből érkezett szülőpár már gyakorlottnak számít. A fajmentő tenyészprogram - EEP - sikeréhez második évben járulnak hozzá, eddig rendben fel is nevelték utódaikat.

Az oroszlánmajmokhoz hasonlóan a csupaszpofájú tamarinokat is csak a brazíliai természetvédelmi hatóság engedélyével tarthatják az állatkertek, így a Szegedi Vadaspark is. Az engedély elnyerésében a megfelelő tartóhely bemutatása mellett a karmosmajmok tartásában szerzett, immár három évtizednyi tapasztalat is segítette az állatkertet.

A csupaszpofájú tamarin a vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben kevesebb mint kétszáz egyedet gondoznak a nemzetközi adatbázis szerint, a faj Magyarországon csak Szegeden látható.

tamarin-1
Fotó: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A két csupaszpofájú tamarin március 30-án született, az első napok után már legtöbbet apjukba kapaszkodva láthatók. A karmosmajmoknál ugyanis a hímek és idősebb testvérek hordozzák legtöbbet a kölyköket. Közösen óvják, védik a kicsiket, az anyjuk elsősorban etetésre veszi őket magához. Ennek oka az, hogy bár a karmosmajmok kis méretűek, a testtömegükhöz képest a kölykeik elég nagyok, így szükséges a családtagok segítsége, főleg az erőteljesebb hímeké.

A többi karmosmajomhoz hasonlóan a 430-480 grammos tömegű, 20-28 centi testhosszú csupaszpofájú tamarin is főleg az esőerdők lombkoronájában él kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. A csapat többi tagja alárendelt, nem szaporodó nőstényekből, hímekből és utódaikból áll. E majmok egyre kevesebb példánya él Brazília fogyatkozó esőerdeiben, a Rio Negro és az Amazonas mentén, ezért veszélyeztetett fajnak számít.

A cikk az ajánló után folytatódik

A latin nevének megfelelően kétszínű, elöl fehér, hátul barnás szőrű karmosmajom elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Ez utóbbi takarmány kiváltására Szegeden kísérleteztek ki egy keveréket, amely rizslisztet, tejport és különféle tápszereket tartalmaz.

A kiemelt képen a vadaspark felnőtt tamarinjai láthatók. Forrás: MTI/Rosta Tibor.

Ritka állat született a Nyíregyházi Állatparkban

Kétujjú lajhár - Choloepus didactylus - született a Szegedi Vadasparkban. Ez az első alkalom, hogy a különleges emlősöket szaporítani tudták a Tisza-parti város állatkertjében.

Ritka állat született a Nyíregyházi Állatparkban: képeken a cuki bölényborjú

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük