Csuklasz a szénsavastól? Ha megismered az okát, könnyebben elkerülheted

Ha tudod, mi okozza a csuklást, akár el is kerülheted.

Csuklás szénsavas italtól
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, akit derült égből villámcsapásként ér, míg mások már megfigyeltek összefüggéseket a csuklás és szénsavas italok, a csípős ételek vagy épp az alkohol fogyasztása között.

A rekeszizom önkéntelen, görcsös összehúzódása, melyet a hangrés záródása kísér, különösen kellemetlen tud lenni beszéd közben vagy lefekvés előtt. Ha megérted a kiváltó okát, talán legközelebb könnyebben elkerülöd.

Ezért csuklasz a szénsavastól

A csuklás - latinul singultus - kialakulásának hátterében két agyideg ingerülete áll. Amikor a nyelőcső mellett futó, majd a gyomor falát is behálózó bolygóideget - nervus vagus - vagy a nyelv-garati ideget - nervus glossopharyngeus - váratlan impulzus éri, a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő.

Ez a hirtelen impulzus lehet a gyomor feszülése, melyet szénsavas italok vagy hirtelen nagy mennyiségű étel fogyasztása idéz elő. De kialakulhat hosszan tartó nevetés, levegőnyelés következtében is. Sőt akár a gyors hőmérsékletváltozás is okozhatja - például, ha meleg ételre hideg italt fogyasztasz.

Így működnek a csuklás elleni módszerek

A legismertebb ellenszer a lélegzetvétel visszatartása. A módszer hatékonysága azon alapszik, hogy a vér magasabb szén-dioxid-szintje gátolja a rekeszizom aktivitását. Ugyanezen az elven működik egy másik csuklás elleni technika: a papírzacskóba lélegzés is.

A vízivás ugyancsak bevált módszer csuklás ellen. Ennek alapja, hogy amikor apró kortyokban, gyors egymásutánban iszol vizet, azzal ingerled a rekeszizom mellett futó bolygóideget. Ugyanezt az eredményt érheted el ilyenkor azzal, ha rágcsálsz egy kis száraz kenyeret.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Komoly problémát is jelezhet

A csuklás, ha néhány percig, esetleg óráig tart, önmagában veszélytelen - bár kellemetlen - jelenség. Amennyiben azonban nem múlik, vagy gyakran visszatér, idegrendszeri problémára vagy valamilyen szervezeten belüli gyulladásra is utalhat. Ilyen esetekben mindenképpen fontos, hogy orvosi segítséget kérj.

Házi praktikák köhögés ellen

Ha a téli időszakban nem annyira a csuklás, mint inkább a köhögés kínoz, mutatunk néhány bevált módszert, ami garantáltan segít orvosolni a légúti panaszokat.

Szűnni nem akaró köhögés ellen: ezeket idd, ha gyorsan szeretnél gyógyulni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük