Durva károsodást okozhatnak a DNS-ben a cukros, szénsavas üdítők: az öregedéshez is közük lehet egy kutatás szerint

Egy kutatás szerint már napi 250 ml szénsavas ital felgyorsíthatja az öregedést.

cukros udito
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A cukros üdítők túlzott fogyasztása rengeteg káros következménnyel járhat, többek között hozzájárulhat a szívbetegség, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásához. Azonban ez még nem minden: a kutatók ezúttal az öregedési folyamatok gyorsasága, a DNS állapota és az italfogyasztási szokások között találtak összefüggéseket.

Az American Journal of Public Health című szaklapban publikáltak szerint már napi 250 ml szénsavas üdítő befolyásolhatja a bőröregedést. A kutatást a Kaliforniai Egyetem munkatársai végezték, 5300 20-65 év közötti személy részvételével. Az eredmények még a tapasztalt szakembereket is meglepték.

Így károsítják az üdítőitalok a DNS-t

A feltérképezés három évig tartott, és az alábbi eredményekkel zárult: azok, akik naponta 250 ml szénsavas üdítőt fogyasztottak, átlagosan 1,9 évvel tűntek öregebbnek a bőrállapotuk alapján. Azok pedig, akik naponta 500 ml frissítőt vettek magukhoz, 4,6 évvel, ami a tudósok szerint felér a dohányzás hatásaival.

A szakértők megállapították, hogy szemben azokkal, akik nagyon ritkán - vagy egyáltalán nem - fogyasztanak szénsavas üdítőket, a vizsgált alanyok rövidebb telomerekkel rendelkeznek. A telomerek a kromoszóma-előállító DNS-szál végein lévő, ismétlődő szakaszok, melyek mintegy védőburokként szolgálva elválasztják egymástól a kromoszómákat, valamint védik őket az esetleges károsodástól.

Ezek a kor előrehaladtával maguktól is rövidülnek, ugyanakkor bizonyos ártó tevékenységek során a folyamat a szükségesnél hamarabb bekövetkezhet. Dr. Adam Friedman, a Montefiore Orvosi Központ dermatológusa szerint a telometerek szerepe a cipőfűzőéhez hasonlít, ami lényegében biztosítja, hogy a lábbeli stabilan a lábon maradjon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor a kutatók továbbra is sötétben tapogatóznak, mert arra még nem sikerült fényt deríteniük, hogy az üdítők cukortartalma vagy esetleg egy másik összetevő felel a telomerek idő előtti lerövidüléséhez.

A cukor és az öregedés kapcsolata

Bonnie Taub-Dix, dietetikus és táplálkozási szakértő szerint az öregedés és a mértéktelen cukorfogyasztás fogalma korántsem állnak távol egymástól, bár erről az elmúlt évek során már megannyi kutatás napvilágot látott. Ellenben azáltal, hogy az összetevő kihat egyebek mellett a szív és az agy egészségére, óhatatlanul nyomot hagy a bőrön is. Ez pedig jócskán befolyásolja az öregedési folyamatok végbemenését.

Friedman szerint a telomerek rövidülése amellett, hogy krónikus betegségek hosszú sorát képes előidézni, olyan nyilvánvaló jeleket produkálhat a bőrön, mint a ráncosodás. És akkor ott van még az epidermisz, a bőr legfelső rétege, mely szintén elveszítheti védő funkcióját a külső környezeti ártalmakkal szemben: ezáltal a bőr könnyebben kiszáradhat, fakóbb és sápadtabb lehet. Ahogy az sem ritka, hogy a cukor gyulladt, pattanásos bőrt eredményez.

A kutatók szerint lényegtelen, hogy egy üdítőt cukor vagy mesterséges édesítőszer felhasználásával készítettek, - a vízhajtó hatású koffeinnel együtt - a bőr szempontjából mindkettő egyértelműen dehidratáltsághoz és korai ráncosodáshoz vezethet. 

Ezt is szeretjük