Durva károsodást okozhatnak a DNS-ben a cukros, szénsavas üdítők: az öregedéshez is közük lehet egy kutatás szerint
Egy kutatás szerint már napi 250 ml szénsavas ital felgyorsíthatja az öregedést.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Prostitúcióra kényszerült a fiatal anyuka - Szívszorító, mit kell átélniük az iráni nőknek (x)

22 évesnek néz ki, valójában 44 - Az Anamé Program gyakorlatai megváltoztatták az életét (x)

Mit jelez a rendszertelen menstruáció? Elmondjuk, mikor érdemes orvoshoz fordulni (x)

Amikor a PMS megkeseríti az életed: nálad is ennyire szörnyű? - Eszter története (x)

beauty and style

Nem tudod feltenni a műszempillát? A szépségszakértő megmutatja a trükköt »

A világ legszebb vékony ajkú női: nemcsak a telt száj lehet szexi »

Kanálba tette a rúzst, és megolvasztotta - Zseniális ötlet régi sminkkel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A cukros üdítők túlzott fogyasztása rengeteg káros következménnyel járhat, többek között hozzájárulhat a szívbetegség, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásához. Azonban ez még nem minden: a kutatók ezúttal az öregedési folyamatok gyorsasága, a DNS állapota és az italfogyasztási szokások között találtak összefüggéseket.

Az American Journal of Public Health című szaklapban publikáltak szerint már napi 250 ml szénsavas üdítő befolyásolhatja a bőröregedést. A kutatást a Kaliforniai Egyetem munkatársai végezték, 5300 20-65 év közötti személy részvételével. Az eredmények még a tapasztalt szakembereket is meglepték.

Így károsítják az üdítőitalok a DNS-t

A feltérképezés három évig tartott, és az alábbi eredményekkel zárult: azok, akik naponta 250 ml szénsavas üdítőt fogyasztottak, átlagosan 1,9 évvel tűntek öregebbnek a bőrállapotuk alapján. Azok pedig, akik naponta 500 ml frissítőt vettek magukhoz, 4,6 évvel, ami a tudósok szerint felér a dohányzás hatásaival.

A szakértők megállapították, hogy szemben azokkal, akik nagyon ritkán - vagy egyáltalán nem - fogyasztanak szénsavas üdítőket, a vizsgált alanyok rövidebb telomerekkel rendelkeznek. A telomerek a kromoszóma-előállító DNS-szál végein lévő, ismétlődő szakaszok, melyek mintegy védőburokként szolgálva elválasztják egymástól a kromoszómákat, valamint védik őket az esetleges károsodástól.

Ezek a kor előrehaladtával maguktól is rövidülnek, ugyanakkor bizonyos ártó tevékenységek során a folyamat a szükségesnél hamarabb bekövetkezhet. Dr. Adam Friedman, a Montefiore Orvosi Központ dermatológusa szerint a telometerek szerepe a cipőfűzőéhez hasonlít, ami lényegében biztosítja, hogy a lábbeli stabilan a lábon maradjon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor a kutatók továbbra is sötétben tapogatóznak, mert arra még nem sikerült fényt deríteniük, hogy az üdítők cukortartalma vagy esetleg egy másik összetevő felel a telomerek idő előtti lerövidüléséhez.

A cukor és az öregedés kapcsolata

Bonnie Taub-Dix, dietetikus és táplálkozási szakértő szerint az öregedés és a mértéktelen cukorfogyasztás fogalma korántsem állnak távol egymástól, bár erről az elmúlt évek során már megannyi kutatás napvilágot látott. Ellenben azáltal, hogy az összetevő kihat egyebek mellett a szív és az agy egészségére, óhatatlanul nyomot hagy a bőrön is. Ez pedig jócskán befolyásolja az öregedési folyamatok végbemenését.

Friedman szerint a telomerek rövidülése amellett, hogy krónikus betegségek hosszú sorát képes előidézni, olyan nyilvánvaló jeleket produkálhat a bőrön, mint a ráncosodás. És akkor ott van még az epidermisz, a bőr legfelső rétege, mely szintén elveszítheti védő funkcióját a külső környezeti ártalmakkal szemben: ezáltal a bőr könnyebben kiszáradhat, fakóbb és sápadtabb lehet. Ahogy az sem ritka, hogy a cukor gyulladt, pattanásos bőrt eredményez.

A kutatók szerint lényegtelen, hogy egy üdítőt cukor vagy mesterséges édesítőszer felhasználásával készítettek, - a vízhajtó hatású koffeinnel együtt - a bőr szempontjából mindkettő egyértelműen dehidratáltsághoz és korai ráncosodáshoz vezethet. 

Blog.hu ajánló