Nagy csokimikulás teszt
Csokimikulások hol krampusz, hol hóember formájában, hol pedig felismerhetetlenül. Kibontottuk, megkóstoltuk, és hogy ért-e minket csalódás?
Közeleg a gyerekek egyik legkedvesebb és alighanem legédesebb ünnepe, a Mikulás. Megnéztük, hogy a nagyszakállú jótevő milyen csoki-figurákkal töltheti meg az ablakokba tett cipőket, mekkora – és nem utolsósorban milyen ízű, minőségű, no meg árú – a választék a piacon.
Biztató, hogy meg nem felelő minőségre a teszteltek között nem bukkantunk, viszont négy figura kiválónak bizonyult.
A csokifigurák kínálata bőséges, tekintélyes mennyiségű Télapó sorjázik a boltok polcain, és a fajtaválasztékra sem lehet panasz. Tej- és étmasszákból formázott Mikulások, minőségi tejcsokoládé-figurák, és különlegességek alkotják az impozáns palettát, üröm viszont az örömben, hogy szinte teljesen hiányzik a választékból az étcsokoládé. De lássuk a részleteket!
Az árulkodó külső
Tesztünket az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértőinek szakmai irányításával és részvételével készítettük, a kiválasztott édességeket pedig először alaposan megszemléltük. Azt figyeltük, a fólia feszül-e a figura testén, egymásra simul-e rés nélkül a Mikulás hátán és fején a csomagolóanyag, valamint hogy vannak-e szakadások, vagy ép-e a "ruhája" - utóbbi nemcsak esztétikai, hanem élelmiszerbiztonsági szempont is. A fólia vastagságát is néztük, mert az erős jobban őrzi tartalmát, míg vékonyka társa nem mindig tud ellenállni, könnyebben eltörhet benne a csoki.
Apropó, törések! Minél nagyobb a figura, annál nagyobb az esély, hogy a csoki fala egyenlőtlen, ami miatt könnyen eltörik. Ami pedig a címkéket illeti, gyakran igencsak szemérmesre sikerültek: néhány esetben nehezen, máskor pedig egyáltalán nem volt olvasható a figurák talpára ragasztott szöveg. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban megesett, hogy a Mikulás arca barátságtalan-mérges volt, hogy a hóember és a krampusz csomagolása alatt ugyanaz a fura – sem hóember, sem krampusz – figura lapult.
Tudtad?
Az egyházművészetnek Magyarországon is kedvelt témája volt Szent Miklós alakja. Myra város Kr. u. 343 körül elhunyt püspökének csodás tetteit a Legenda Aurea című, 13. századi, latin nyelvű gyűjtemény őrizte meg. A legenda szerint a főpap egymás után háromszor aranyat adott egy elszegényedett nemesnek, így akadályozva meg, hogy a férfi prostitúcióra kényszerítse lányait. Innen ered a Mikulás-napi ajándékozás szokása.
Fényes, melegbarna masszák
A burok után a csokik színének szemrevételezése következett, a csokoládé egyik jellegzetessége ugyanis a fényes, barna szín, ami a helyes hőkezelés eredménye - ezért gyanús, ha szürke a csoki.
Elsőként a kakaós étmasszából, illetve a kakaós tejmasszából készült édességek vizsgáztak. Ezek a nevükben is szereplő masszából, kakaóporból, cukorból, növényi zsírból és tejporból készülnek. Elvárás volt továbbá az is, hogy a figura a formára jellemző alakú, és ép legyen, fényes felületének színe pedig a sötétbarnától a világosbarnáig terjedjen. A szájban könnyen olvadjon el, végül jellemzően kakaós vagy kakaós tejes ízt adjon. Ebben a kategóriában a Sweet Point kakaós tejmasszából készült édessége kapta a legtöbb pontot.
Tejjel, mentával, gabonapehellyel
A valódi, kakaómassza alapanyagú csokoládék ízüket a finomítás során kapják: minél tovább dolgoznak rajtuk, annál simább, finomabb lesz a csoki. A csokiból készült figurák csoportját úgy teszteltük, ahogy a masszából készült édességeket. Mint a kóstolásnál kiderült, a csokoládéevés gyönyörűségét mindig lehet fokozni, például egy réteg fehér csokoládé - Kinder Chocolate Mikulás -, egy csipetnyi menta - After Eight - vagy ropogós gabonapelyhek - Kit Kat - hozzáadásával.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A mentolos ízek kedvelői számára készült After Eight Mikulás külön figyelmet érdemel, egyrészt azért, mert különlegesen harmonikus ízt adott, hogy összeolvasztották csokibevonatát a mentolos krémmel, másrészt azért, mert jófajta étcsokoládéból formázták. Ezek után nem meglepő, hogy e felsorolt három típus kiváló minősítést kapott.
A durvától a finomig
1847-ben Joseph Storrs Fry van Houten kakaóvaj, kakaómassza és cukor vegyítésével kísérletezett, végül kikeverte a világ első étcsokoládéját. Rodolphe Lindt 1880-ban próbaképpen több napon át keverte a meleg csokoládémasszát. Az eljárással sima csokoládét kapott, amiben nyoma sem volt a korábbi durva szemcséknek. Vagyis Lindt fedezte fel a ma kenőgyúrásnak - konsolásnak - nevezett finomítást. A 19. század végén Daniel Peter az akkoriban mellékterméknek számító kakaóvajat cukrozott tejsűrítménnyel együtt adta a barna csokoládéhoz, ezzel pedig feltalálta a tejcsokoládét.
A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
- Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
- Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
- Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
- Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
OLVASD EL EZT IS!
- budapest
- vásárlás
3 szuper méterárubolt a városban
- kultúra
- szórakozás
A 6 legjobb társasjáték
- budapest
- vásárlás