Nagy csokimikulás teszt
Csokimikulások hol krampusz, hol hóember formájában, hol pedig felismerhetetlenül. Kibontottuk, megkóstoltuk, és hogy ért-e minket csalódás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeleg a gyerekek egyik legkedvesebb és alighanem legédesebb ünnepe, a Mikulás. Megnéztük, hogy a nagyszakállú jótevő milyen csoki-figurákkal töltheti meg az ablakokba tett cipőket, mekkora – és nem utolsósorban milyen ízű, minőségű, no meg árú – a választék a piacon.

Biztató, hogy meg nem felelő minőségre a teszteltek között nem bukkantunk, viszont négy figura kiválónak bizonyult.

A csokifigurák kínálata bőséges, tekintélyes mennyiségű Télapó sorjázik a boltok polcain, és a fajtaválasztékra sem lehet panasz. Tej- és étmasszákból formázott Mikulások, minőségi tejcsokoládé-figurák, és különlegességek alkotják az impozáns palettát, üröm viszont az örömben, hogy szinte teljesen hiányzik a választékból az étcsokoládé. De lássuk a részleteket!

Az árulkodó külső

Tesztünket az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértőinek szakmai irányításával és részvételével készítettük, a kiválasztott édességeket pedig először alaposan megszemléltük. Azt figyeltük, a fólia feszül-e a figura testén, egymásra simul-e rés nélkül a Mikulás hátán és fején a csomagolóanyag, valamint hogy vannak-e szakadások, vagy ép-e a "ruhája" - utóbbi nemcsak esztétikai, hanem élelmiszerbiztonsági szempont is. A fólia vastagságát is néztük, mert az erős jobban őrzi tartalmát, míg vékonyka társa nem mindig tud ellenállni, könnyebben eltörhet benne a csoki.
Apropó, törések! Minél nagyobb a figura, annál nagyobb az esély, hogy a csoki fala egyenlőtlen, ami miatt könnyen eltörik. Ami pedig a címkéket illeti, gyakran igencsak szemérmesre sikerültek: néhány esetben nehezen, máskor pedig egyáltalán nem volt olvasható a figurák talpára ragasztott szöveg. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban megesett, hogy a Mikulás arca barátságtalan-mérges volt, hogy a hóember és a krampusz csomagolása alatt ugyanaz a fura – sem hóember, sem krampusz – figura lapult.

Tudtad?
Az egyházművészetnek Magyarországon is kedvelt témája volt Szent Miklós alakja. Myra város Kr. u. 343 körül elhunyt püspökének csodás tetteit a Legenda Aurea című, 13. századi, latin nyelvű gyűjtemény őrizte meg. A legenda szerint a főpap egymás után háromszor aranyat adott egy elszegényedett nemesnek, így akadályozva meg, hogy a férfi prostitúcióra kényszerítse lányait. Innen ered a Mikulás-napi ajándékozás szokása.

Fényes, melegbarna masszák

A burok után a csokik színének szemrevételezése következett, a csokoládé egyik jellegzetessége ugyanis a fényes, barna szín, ami a helyes hőkezelés eredménye - ezért gyanús, ha szürke a csoki.
Elsőként a kakaós étmasszából, illetve a kakaós tejmasszából készült édességek vizsgáztak. Ezek a nevükben is szereplő masszából, kakaóporból, cukorból, növényi zsírból és tejporból készülnek. Elvárás volt továbbá az is, hogy a figura a formára jellemző alakú, és ép legyen, fényes felületének színe pedig a sötétbarnától a világosbarnáig terjedjen. A szájban könnyen olvadjon el, végül jellemzően kakaós vagy kakaós tejes ízt adjon. Ebben a kategóriában a Sweet Point kakaós tejmasszából készült édessége kapta a legtöbb pontot.

Tejjel, mentával, gabonapehellyel

A valódi, kakaómassza alapanyagú csokoládék ízüket a finomítás során kapják: minél tovább dolgoznak rajtuk, annál simább, finomabb lesz a csoki. A csokiból készült figurák csoportját úgy teszteltük, ahogy a masszából készült édességeket. Mint a kóstolásnál kiderült, a csokoládéevés gyönyörűségét mindig lehet fokozni, például egy réteg fehér csokoládé - Kinder Chocolate Mikulás -, egy csipetnyi menta - After Eight - vagy ropogós gabonapelyhek - Kit Kat - hozzáadásával.

A mentolos ízek kedvelői számára készült After Eight Mikulás külön figyelmet érdemel, egyrészt azért, mert különlegesen harmonikus ízt adott, hogy összeolvasztották csokibevonatát a mentolos krémmel, másrészt azért, mert jófajta étcsokoládéból formázták. Ezek után nem meglepő, hogy e felsorolt három típus kiváló minősítést kapott.

A durvától a finomig
1847-ben Joseph Storrs Fry van Houten kakaóvaj, kakaómassza és cukor vegyítésével kísérletezett, végül kikeverte a világ első étcsokoládéját. Rodolphe Lindt 1880-ban próbaképpen több napon át keverte a meleg csokoládémasszát. Az eljárással sima csokoládét kapott, amiben nyoma sem volt a korábbi durva szemcséknek. Vagyis Lindt fedezte fel a ma kenőgyúrásnak - konsolásnak - nevezett finomítást. A 19. század végén Daniel Peter az akkoriban mellékterméknek számító kakaóvajat cukrozott tejsűrítménnyel együtt adta a barna csokoládéhoz, ezzel pedig feltalálta a tejcsokoládét.

2007. november 8-tól már kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin novemberi számának tartalmából:
  • Megtaláltuk az igazit! Uborka és pepperóni háziteszt
  • Rájuk bízhatjuk magunkat? Német navigációs rendszerek tesztje
  • Drágák, de mindent tudnak: sílécteszt
  • Pro és kontra: csábító életjáradéki szerződések
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük