3 egészségesnek hitt csodaszer
Ijesztő mellékhatásokkal
A civilizációs ártalmak csodaszerek használatára ösztönöznek, egy részük azonban sokat árthat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz, a mindennapos rohanás, az egyoldalú táplálkozás, a kevés vitamint, rostot és ásványi anyagot tartalmazó gyorsételek gyakori fogyasztása, valamint a nagyvárosok egészségtelen levegője igencsak igénybe veszi a szervezetet.

Az egészségtelen életmód és a civilizációs ártalmak káros következményeinek enyhítésére ma már számtalan lehetőség van, kezdve a különböző étrend-kiegészítőktől a vitaminkomplexen át egészen a gyógyteákig, ivólevekig és az ásványvízig.

Fontos azonban tudnod, hogy ezek többsége elsősorban nem a te egészségedet szolgálja: sokkal inkább a gyártók és forgalmazók profitját hivatott növelni. Ráadásul egy részük többet árt, mint amennyit használna.

Vitaminkomplexek: feleslegesek?

A drogériák és a gyógyszertárak polcai szinte roskadoznak a különböző vitaminkészítményektől. Ez nem is csoda manapság, amikor szinte alig akad olyan, aki ne szedne legalább egyet a számtalan csodabogyó közül.
Nem árt azonban tisztában lenned azzal, mit is kapsz sok ezer forintért, amit havonta kifizetsz ezekre a szerekre. Egyes bogyók ugyanis nemhogy csökkentenék, de tovább növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát.
A dohányosok esetében például a béta-karotint tartalmazó tabletták szedése növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, az olyan vitaminok tablettaként történő szedése pedig, mint az E-vitamin, akár vitaminszegény állapothoz is vezethet. A nagy mennyiségben szedett E-vitamin ugyanis gátolja a szervezetet abban, hogy az élelmiszerekben található természetes változatát kivonja, sőt, egyúttal akadályozza a K-vitamin felszívódását is.

Arról nem is beszélve, hogy míg a természetes vitaminok a gyümölcsökben és a zöldségekben található olajoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően képesek könnyen felszívódni a szervezetben, addig a szintetikus úton bevitt változatok nem - egyes vitaminok felhalmozódásának pedig akár komoly következményei is lehetnek.

Jó, ha tudod!
A készítményekkel kapcsolatban a nem megfelelő adagolás a leggyakoribb probléma. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly ötven különböző vitaminkészítményt vizsgált meg véletlenszerűen, amelyek közül csupán hét termék bizonyult megfelelőnek az adagolás tekintetében.

Allergizáló krémek, veszélyes kozmetikumok

Ma már el sem tudnánk képzelni az életet a különböző kenceficék nélkül: a szappan és a tusfürdő nélkülözhetetlen a tisztálkodásban, a fogkrém és a szájvíz a szájhigiéné szempontjából, az egyes arckrémek és testápolók a bőr hidratáltságának fenntartása céljából, és így tovább.
Bizonyára a te fürdőszobád is kozmetikumok tucatjaival van tele, de valóban szükséged van mindegyikre? És azt tudod, hogy melyik mit tartalmaz, és milyen hatással van a bőrödre?

Érdemes tisztában lenned vele, hogy a kozmetikai termékek előállításához használt anyagok közül az illatanyagok, a színezékek és a tartósítószerek lehetnek a legveszélyesebbek, és egyben ezek azok, amelyekkel a leginkább tanácsos csínján bánniuk a gyártóknak. Nem megfelelő adagolásuk ugyanis komoly egészségügyi gondokat, allergiás reakciókat okozhat.

A gyártókat szigorú szabályok kötik a gyártás során, sőt, az Európai Unió 2004 óta igen komolyan tiltja azon anyagok használatát, amelyek bizonyítottan rákkeltőek, vagy genetikai elváltozásokat okozhatnak. Ennek ellenére sajnos előfordulhat, hogy az adott termék valamely összetevője allergiás reakciót vált ki, sőt, az is, hogy olyan összetevőt tartalmaz, amely bizonyítottan allergén. Érdemes ezért körültekintően vásárolnod, és tanácsos a lehető legminimálisabbra csökkentened a naponta használt kozmetikumaid számát, hiszen ne felejtsd el: a kozmetikumok - gyakran még a természetesnek nevezettek is - nem mások, mint mesterséges anyagok keverékei.

Ásványvíz: valóban az egészséges életmód része?

Szerencsések vagyunk, hiszen országunk igen gazdag természetes eredetű ásványvizekben. Az ásványvízre pedig nagy szükség van, hiszen az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagok többségét tartalmazza, kezdve a csontok és a fogak számára nélkülözhetetlen magnéziumtól és a kalciumtól az izmok működéséhez elengedhetetlen káliumon, valamint a nátriumon át - mely a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyáért felelős - egészen a vörösvérsejtek képződését segítő vasig.

Ásványvízből ráadásul sosem elég: szinte a csapból is az folyik, hogy naponta legalább 2-2,5 liter ásványvíz elfogyasztása javasolt. Tévedés azonban azt hinni, hogy mindez jót tesz, sőt!

Folyadékra természetesen szükség van, ám a napi szükségletet nem szabad csupán ásványvízből fedezni, ennek oka pedig éppen az ásványvizek javára írt magas ásványtartalom. Túlzott mértékű fogyasztás esetén az ásványi anyagok könnyen felhalmozódhatnak a szervezetben, amely vesehomok kialakulásához, sőt, vesekő képződéséhez is vezethet.
Az ásványvíz fogyasztása tehát nem tilos, a napi folyadékszükséglet enyhítése végett azonban tanácsos a víz mellett gyümölcsöt, gyümölcslevet, teát vagy éppen egyszerű csapvizet is fogyasztani.

Ezt is szeretjük