Kutat ásatott a hátsó kertjében a férfi: hihetetlenül értékes kincs került elő a föld alól
Hatalmas értékű csillagzafírt találtak Srí Lankán.

aso
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt, átszámítva 30 milliárd forintot érő csillagzafírtömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak. A halványkék kő a Srí Lanka déli részén fekvő Ratnapurában került elő. Súlya 510 kilogramm, összesen 2,5 millió karátos, és a Serendipity zafír, vagyis Szerencsés zafír nevet kapta - adta hírül a BBC News.

A kő gazdája, aki már harmadik generációs drágakő-kereskedő, elmondta, hogy szinte "belebotlott ebbe a hatalmas példányba", amikor a munkások közölték vele, hogy ritka kőzetre bukkantak. A leletről kiderült, hogy valójában sár- és agyagtömbbe ágyazott zafír. A hatóságoknak több mint egy évbe telt, mire a drágakövet hitelesítették, miután hónapokig tisztították a követ a sártól és más szennyeződésektől.

A tisztítás során több kiváló minőségű csillagzafír is kivált a tömbből. A szakértők még nem határozták meg, hogy a klaszterben lévő drágakövek közül hány kiváló minőségű. A kék csillagzafír arról ismert, hogy egy fényvisszaverődési jelenség miatt a közepén csillag látszik. Ratnapura környéke híres a kiváló minőségű drágaköveiről, sok értékes követ fedeztek már fel a területen.

A dél-ázsiai szigetország a világon az első a drágakőipar tekintetében, ám a koronavírus-világjárvány miatt ez az ágazat is visszaesett. Szakértők remélik, hogy az újonnan talált kő fellendülést hoz majd.

- Tekintettel a méretére és az értékére, úgy gondoljuk, hogy magángyűjtők vagy múzeumok érdeklődésére tarthat számot - mondta el a Srí Lanka-i Nemzeti Drágakő- és Ékszerügyi Hatóság elnöke, aki szerint a most felfedezett csillagzafírklaszter valószínűleg a legnagyobb a világon. Srí Lanka 2020-ban 500 millió dollár értékben exportált drágaköveket és ékszereket a kormány hivatalos adatai szerint.

Hihetetlen mélységű gyémántbányát ástak Oroszországban

Szinte eltörpül Mirnij települése a hatalmas, tátongó gyémántbánya mellett, ami az egyik legnagyobb a világon.

Ezt is szeretjük