Óriáscsillag robbant fel közel a Földhöz: elképesztően látványos videó készült a jelenségről
A hatalmas égitest tőlünk egymilliárd fényévnyire volt.

csillag-robbanás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Namíbiában a nagy energiájú sztereoszkópos rendszert (HESS) használó csillagászok a világegyetem egyik legfényesebb robbanásából, egy gammasugár-robbanásról, valamint a legenergikusabb és leghosszabb gamma-sugár-utánvilágításról rögzítettek felvételeket. A jelenség már csak azért is érdekes, mert ha egy csillag megszűnik, azok általában fekete lyukká vagy szupernóvává változnak, ám ebben az esetben ez másként történt.

A Science tudományos magazin beszámolója szerint 2019. augusztus 29-én történt eseményt először a Fermi és a Swift műholdak észlelték, és gyorsan követte a HESS, amint az utóvilágítás láthatóvá vált.

Viszonylag közel történt a Földhöz az esemény

A távolságokat a csillagászatban kicsit máshogy kell értelmezni, ezért amit a tudósok úgy írnak körül, hogy viszonylag közel van hozzánk, az pontosabban azt jelenti, hogy egymilliárd fényévnyire van. Az Eridanus csillagképben lévő objektum így hússzor közelebb van a Földhöz, mint bármelyik másik ismert csillagkatasztrófa. Bár a robbanás során rengeteg gamma- és röntgensugár szabadult fel, a tudósok szerint nincs mitől félni, hiszen ez a távolság nem teszi lehetővé, hogy bármilyen kárt is okozzanak a bolygónkban.

A két évvel ezelőtti eset a negyedik gamma-sugárzás volt, amelyet a Földről észleltek. Az előző három sokkal távolabbi volt, utólagos fényük rövidebb ideig volt megfigyelhető, és sokkal gyengébbnek tűntek, ezért ilyen részletes elemzés sem volt lehetséges. A HESS szóvivője, Stefan Wagner szerint A gamma-sugárzások általános rengetegsége arra enged következtetni, hogy a nagyon magas energiasávban történő rendszeres észlelések meglehetősen gyakoriakká válnak, így segítenek megérteni fizikájukat.

Láttál már felrobbant csillagot? - 6 izgalmas NASA-fotót mutatunk

A világűr megszámlálhatatlan titkot és meseszép fotótémákat rejt.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük